Dogodki

Pod skupno streho

Moderne javne zgradbe iz zbirke MAO in drugih arhivov

Muzej za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani

25.4. 2013, ob 20. uri

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje se bo v četrtek, 25. aprila 2013, ob 20. uri, odprla pregledna razstava z naslovom Pod skupno streho: moderne javne zgradbe iz zbirke MAO in drugih arhivov.

Razstava predstavlja 40 del, ki ponujajo vpogled v zgodovino javnih zgradb v Sloveniji, ohranjeno v depojih MAO in drugih arhivih. Prikazuje širok razpon arhitekture javnih projektov, od mestnih kopališč, zgrajenih med obema vojnama, šolskih zgradb, s katerimi so se v sredini 20. stoletja vzpostavljala nova merila za učno okolje, novih upravnih zgradb, s katerimi se je reprezentirala država, do skrbno načrtovanih ureditev arheoloških najdišč v mitske prostore zgodovine, železniških postaj, ki so pomenile sodobna transportna vozlišča, in hotelov, ki so jih v nekdanji državi gradile občine, da bi razvijale turizem.

V javnih zgradbah lahko beremo bogato zgodovino arhitekturnih idej, idealov, ambicij in vizij. Obenem so neizčrpen vir za navdih, fantazije in sanje o arhitekturi prihodnosti. Kot vzorčni projekti so bile javne zgradbe pogosto priložnost za eksperiment, za uveljavljanje novih konceptualnih pristopov, konstrukcij, tehnologij in materialov. Javne zgradbe pričajo tudi o razvoju države in njenih institucij, govorijo o tem, na kakšen način ljudje živimo in delujemo kot organizirana skupnost, pričajo o bogastvu javnih storitev in skrbi za skupno dobro. Skozi arhitekturo javnih zgradb se razkriva razumevanje mesta kot kolektivno ustvarjenega življenjskega prostora, pa tudi odnos družbe do narave. Živimo v času, ko so naravna območja bolj administrativno zaščitena kot kadarkoli prej, a so hkrati vse bolj ogrožena. Poglabljanje v nekdanje modele umeščanja zgradb v krajino odpira vprašanja o sodobnih razmerjih med arhitektovo odgovornostjo in administrativnimi uredbami. Danes vlade na različnih nivojih krčijo obseg javnih institucij in prenašajo del javnih storitev v roke zasebnih podjetij. Ob tem nas pogled na vlogo arhitekture v javni domeni spodbuja k razmisleku o socialni državi in prispevku v preteklosti vzpostavljenih javnih institucij h kakovosti življenja.

Ob razstavi, ki bo na ogled do 15. septembra, se bodo odvijali številni spremljevalni dogodki – vodeni ogledi, nedeljske ustvarjalnice in MAO debate.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.