Dogodki

Svetlikanje

Galerija vžigalica in različne lokacije po Ljubljani

28. maj 2013 ob 21:30

Po nekaj uvodnih zamahih na festivalu Exodos (Tim Etchells; Matthieu Tercieux) ter Strašilu Marka A. Kovačiča in Braneta Ždrala na PST-ju Svetlobna gverila prižiga luči v glavnem na že uveljavljenih lokacijah središča prestolnice.

Svetlikanje namiguje na bolj šibke svetlobne vire, ki pa prostoru vsekakor dajejo svojski pečat. Letošnja 7. edicija mednarodnega festivala zaobjema tako sodobno tehniko kot izumirajoče svetlobne pojave. Avtorji, umetniki od tu in drugod ter študentje različnih fakultet in akademij, so svoja dela zasnovali na raziskovanju svetlobnega medija v razmerju do (javnega) prostora in obiskovalca oz. mimoidočega. Svetlobna gverila tako tudi letos nagovarja k razmisleku o vlogi svetlobe, umetnika in umetnosti v javnem prostoru in vsakdanu, razmerju med zasebnim in javnim ter spodbuja k odpiranju prostorov za umetnost in domišljijo slehernika.

Akcija se po otvoritvi v Vžigalici in okupaciji okolice nadaljuje na drugi strani Ljubljanice, v Škucu, sklene pa na Metelkovi, kjer se v muzejski noči pridružujemo aktivnemu praznovanju 90. obletnice delovanja Slovenskega etnografskega muzeja (SEM).

Septembra se pod geslom Več luči! s produkcijami iz prejšnjih let in gosti iz Estonije in Latvije selimo v Novo mesto. V Ljubljani bomo na fasadi Mestnega muzeja prikazali še rezultate junijskih delavnic, ki jih bo vodil portugalski studio Ocubo. V okviru mednarodnega projekta Spectrum pa bo Svetlobna gverila prižigala luči še v Caiscasu, Rigi in Tallinu.

Avtorji: Kurt Laurenz Theinert (DE), Bertrand Gadenne (FR), Hamo Čavrk (HR/SI), Dan Adlešič, Tilen Sepič in Matic Potočnik (SI), Mirko Malle/AAI (at/si), Artificiel (CA), Borut Bučinel, Andrej Štular, Urša Vidic in Meta Grgurevič, FA – Fakulteta za arhitekturo, VŠD – Visoka šola za dizajn, ALUO - Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, AVA – Akademija za vizualne umetnosti (SI)

Lokacije festivala: Galerija Vžigalica in okolica, Križevniška cerkev, Ribji trg, IRIU – Resljeva, Galerija Škuc, vrt in dvorišče SEM, vratarnica Metelkova, …

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.