Dogodki

Eastern Promises

razstava sodobnih azijskih arhitekturnih in urbanih praks

MAK – Austrian Museum of Applied Arts / Contemporary Art Stubenring 5, 1010 Dunaj, Austrija

Anja Koršič Mravlje

5. junij - 6. oktober 2013

MAK – muzej sodobne umetnosti na Dunaju gosti razstavo, ki raziskuje nastanek tako imenovane socialne estetike arhitekture na Japonskem, Kitajskem, v Južni Koreji in na Tajvanu.

Razstava Eastern Promises – sodobna arhitektura in prostorske prakse v vzhodni Aziji – prinaša reprezentativen prerez arhitekturnega razvoja v tem delu sveta. Čeprav so zgodovinske razmere arhitekturne produkcije na Kitajskem, Tajvanu, v Južni Koreji in na Japonskem raznolike (na Japonskem se že sto let ukvarjajo z zahodno modernostjo, Kitajska se šele nekaj let, v Tajvanu in Južni Koreji še vedno prevladujejo lokalna načela gradnje), so te države danes prepoznavne z arhitekturnimi in urbanimi projekti, ki združujejo družbeno zavest, ekološko strategijo in umetniško prakso na nove načine – z razmislekom o lokalni tradiciji in kulturnem kontekstu, lokalnih razmerah in pogojih gradnje, močno okoljsko naravnanostjo in zavestno uporabo naravnih materialov kot tudi s kritičnim zavedanjem o globalnih medijskih tehnologijah so privedli do arhitekturnega pristopa, ki je manj zainteresiran za emblematične predmete in spektakularne oblike. Omenjeni razvoj napoveduje nastanek socialne estetike arhitekture na vzhodu Azije, ki se odraža tudi v novih interakcij med zasebnim in javnim.

Večplasten izbor arhitekturnih in urbanističnih projektov prepričljivo dokumentira interes arhitekturnih praks po arhitekturi, ki v prostorskih dimenzijah prenaša sporočila družbenih odnosov in strukturnih sprememb družbe (pa naj gre za avtoritarno in radikalno urbanizacijo na Kitajskem, intenzivno sporna dinamiko pomika v Južni Koreji, ali skrajno kompresijo bivalnega prostora v velikih mestih Japonske in Tajvana). Razstavljeni so projekti tako uveljavljenih zvezd japonske arhitekture, neodvisnih kitajskih arhitekturnih birojev, ki se od poznih devetdesetih počasi, a vztrajno premikajo k središču pozornosti, kot tudi nove generacijo mladih, hitro rastočih arhitektov, ki prvič predstavljajo svoja dela širši evropski javnosti.

Grafični in fotografski zemljevid na razstavi dodatno osvetljuje odnos med arhitekturo in vsakdanjo prostorsko prakso in opozarja na določene simptome in pojave v regiji – od množičnih stanovanj v večjih mestih Južne Koreje do nezakonitih parazitskih arhitektur v Tajvanu, vplivnih državnih arhitekturnih birojev na Kitajskem ter oblike protesta proti nomadskemu načinu življenja na Japonskem.

Izbrani kratki filmi zaokrožajo razstavo s trenutki ogleda eksperimentalnega mesta in vsakdanjega prisvajanja javnega prostora.

Kustosa razstave sta Christian Teckert in Andreas Fogarasi

Predstavljeni so projekti arhitekturnih birojev:

Amateur Architecture Studio (Wang Shu/Lu Wenyu), Atelier Deshaus, KUU Architects, Li Xiaodong Atelier, Liu Jiakun Architects, NODE/Rem Koolhaas/Alain Fouraux, Ou Ning, Rural Urban Framework (RUF), Scenic Architecture, standardarchitecture, TAO – Trace Architecture Office, Urbanus Architecture & Design, Vitamin Creative Space, Zheng Guogu, Architects Atelier Ryo Abe, Atelier Bow-Wow, CitySwitch Japan, dessence/Case-Real/Torafu Architects, Go Hasegawa & Associates, Jun Igarashi Architects, junya.ishigami+associates, Kazunari Sakamoto, Kazuyo Sejima, Kumiko Inui, Ohno Laboratory, OnDesign, Riken Yamamoto, Ryue Nishizawa, ryuji fujimura architects, Schemata Architects/Jo Nagasaka, Sou Fujimoto Architects, Terunobu Fujimori, Tezuka Architects, UID architects, 3331 Arts Chiyoda, Lokaldesign, Mass Studies, Moongyu Choi + Ga.a architects, Studio K Works, Field Office Architects, Ying-Chun Hsieh, Marco Casagrande, MINIWIZ

Razstavo spremlja 304-strani obsegajoč katalog z opisi projektov in raziskovalnega gradiva. Knjiga je na voljo v MAK za 39 €.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.