Dogodki

Hodi mesto

In-situ zvočni zemljevid

Plečnikov trg, Ljubljana

otvoritev 27. junij 2013, ob 19. in 20. uri

Hodi mesto je večmedijska predstava, je zvočni zemljevid v katerega gledalec vstopi in mu sledi s pomočjo aplikacije na mobilnem telefonu. Prek zvočnih slik, vtisnjenih v natančno izbrane lokacije v središču mesta, prehaja med fiktivnimi in realnimi situacijami. Zemljevid preplete zvok s prostorom in ga kot celoto ponudi v doživljanje izkušnje, v premislek.
Med prostori, ki so. In prostori, ki so bili. Bi lahko bili. Morda še bodo.

Hodi mesto je zvočni zemljevid, kjer se občasna prostorska deorientacija, nestabilnost prepleta s časovnimi nivoji prostora. Je zemljevid, ki presprašuje sodobne sledilne naprave, kjer se prostor za izgubo in samoraziskovanje manjša, kar posledično spreminja percepcijo prostora. V tem pogledu želi Hodi mesto iztrgati pogled obiskovalca iz »naprave« in poskrbi za motnjo s samim zemljevidom. Zemljevid, ki paradoksalno sloni na prostorski nestabilnosti oziroma, ki deorientacijo jemlje kot prednost in šum kot izziv.

Zvočni zemljevid Hodi Mesto kritično orisuje našo družbo in mnoštvo pravil, ki smo si jih postavili, da bi živeli »lažje«. Bolje? Lagodneje? Pravičneje? Ne gre zgolj za postopke pravnih določil – čeprav imajo le-ta pomembno mesto – temveč skupek drugačnih, manj vidnih, vse prisotnih, skritih, na prvi pogled celo nedolžnih načinov in postopkov, ki jih sprejemamo in tudi sami preigravamo. Kako močni so omenjeni vzorci, pravila, določila? Jih lahko spremenimo?

Cona nadaljuje in nadgrajuje v preteklem letu ustvarjen projekt OdzivNa mesta, ki v središče postavlja zvočni zemljevid, v želji kritične refleksije uporabe e-zemljevidov.

Hodi Mesto je postavljen na aplikaciji za Android pametne telefone radioaporee:::minatures for mobiles, nemškega umetnika Uda Nolla, ki sledi poziciji in gibanju gledalca. Prenosni telefon z naloženo aplikacijo in slušalkami bo dostopen na vstopi točki.

Avtorji:
koncept in zasnova: Irena Pivka, Brane Zorman
besedilo: Saška Rakef v sodelovanju s Klavdijo Zupan, Ireno Pivka, Branetom Zormanom
zvočna zasnova in zvočni zemljevid: Brane Zorman
prostorska zasnova: Irena Pivka
aplikacija radioaporee:::minatures for mobiles: Udo Noll
dramaturgija: Klavdija Zupan, Saška Rakef, Jasmina Založnik
pregled besedila: Tomaž Gubenšek
spremno besedilo: Jasmina Založnik
glasovi: Mojca Funkl, Tomaž Gubenšek, Gašper Jarni, Saška Rakef, Marinka Štern, otroci: Pika in Oskar Kapelj, Lara in Borut Bončina, Leo Pintar, Naomi Uma Zorman, Jan Verdellis
zahvala za inspirativne misli: dr. Aleš Novak, Mirko Perko, Azizi Beitula, Lidija Male, Borut Černe, Naomi Uma Zorman

produkcija: CONA zavod za procesiranje sodobne umetnosti
Več informacij dobite tu

kontakt: cona@cona.si
kontakt za prijavo: hodi.mesto@gmail.com

vstopna točka: Plečnikov trg v Ljubljani

Trajanje: 40 – 60min

Datumi ogleda predstave:
četrtek, 27. in petek 28. junij ob 19:00 in ob 20:00 (premiera)
nedelja, 30. junij ob 19:00 in ob 20:00
torek, 2. julij ob 9:00 in ob 10:00
četrtek, 4. in petek 5. julij ob 18:00 in ob 19:00 (Ana Desetnica)

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.