Dogodki

Andreas Ruby vs. Vedran Mimica

Predavanje ZAPS in MAO

Muzej za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani

1. julij 2013, ob 16. uri

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje vabi  na predavanje Andreasa Rubyja in Vedrana Mimice.  Andreas Ruby se bo v svoje predavanju osredotočil na način promoviranja arhitekture skozi razstave, nagrade in simpozije, Vedran Mimica pa bo predaval o sodobni hrvaški arhitekturi.

Udeležba za dogodek je brezplačna. Do zapolnitve mest se prijave zbirajo na elektronski naslov: izobrazevanje@zaps.si

Andreas Ruby je arhitekturni kritik in teoretik. Bil je urednik revije Daidalos, leta 2001 pa je z Ilko Ruby ustanovil založbo “textbild”, ki izdaja arhitekturne knjige, revije, kurira razstave ter svetuje arhitektom. Leta 2008 je ustanovil še založbo Ruby Press, ki se ukvarja izključno z izdajanjem knjig s področja arhitekture in umetnosti. Živi in dela v Berlinu, predan pa je sodobni arhitekturi in oblikovanju, pisanju, kuriranju razstav ter organiziranju simpozijev. Med drugim je predaval arhitekturno teorijo na Univerzi v Kasslu, na Univerzy Cornell, na the Ecole Polytechnique Féderale v Luzani ter na Universitat Politècnica de Catalunya v Barceloni.
Od leta 2002 je član uredniškega odbora Werk, Bauen + Wohnen. Od leta 2006 pa je v odboru nemškega Muzeja za arhitekturo. Redno objavlja članke s pordočja umetnosti in arhitekture v svetovnem in dnevnem tisku.
Andreas Ruby je član letošnje komisije, ki bo podelila nagrado Zlati svinčnik za odlično realizacijo.
Njegovo predavanje se bo osredotočilo na način promoviranja arhitekture skozi razstave, nagrade in simpozije.

Vedran Mimica je po izobrazbi arhitekt. Do nedavno je bil direktor študijskega programa na Berlage Institute na Nizozemskem. Pred tem je predaval je na Fakulteti za arhitekturo v Zagrebu in na podiplomskem študiju na Univerzi TU Delft. Svoje življenje je posvetil izobraževanju na področju arhitekture, vodil je številne mednarodno odmevne seminarje in delavnice, vsako leto organizira tudi International Design Seminars v Zagrebu. Je avtor številnih tekstov o arhitekturi in izbobraževanju na področju arhitekture, med drugim je soavtor knjige: Contemporary Croatian Architecture: Testing Reality / Sodobna hrvaška arhitektura: Testiranje realnosti.
Pred kratkim je končal obsežno raziskovalno delo z naslovom Croatian Archipelago New Lighthouses, / Hrvaški arhipelag novih svetilnikov, ki je plod sodelovanja med Nizozemskim ministrstvom za zunanje zadeve, Berlage Institutom in Hrvaško zvezo arhitektov. Projekt se ukvarja z razvojem turizma ob hrvaški obali, na kakšen način bolje integrirati naravne danosti krajine in lokalno kulturo v kontekstu globalnih gospodarskih sil. Leta 2007 je vodil kuratorsko skupino na Bienalu za arhitekturo v Benetkah.
Vedran Mimica je član letošnje komisije, ki bo podelila nagrade Zlati svinčnik za odlično realizacijo.
Njegovo predavanje se bo osredotočilo na sodobno hrvaško arhitekturo.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.