Novice

Kameleonska prilagodljivost prepričala mednarodno žirijo

Anja Koršič Mravlje

02.07.2013

Oktobra bodo v New Yorku potekali svetovni dnevi arhitekture World Architecture Day 2013, na katerih bodo podelili WAN (World Architecture News) nagrade. Slovenski arhitekturni trio MODULAR arhitekti se bo na tem prestižnem dogodku predstavil s predstavitvenim predavanjem. Podeljena jim bo namreč dvojna nagrada. Za zaenkrat še nerealiziran projekt fleksibilnega vrtca “Chameleon” jim je strokovna žirija združenja WAN iz Londona (WorldArchitectureNews.com), ki vsako leto podeljuje prestižne nagrade za najsodobnejše arhitekturne rešitve z vsega sveta, dodelila dve lovoriki – projekt je letošnji zmagovalec izbora za najboljši arhitekturni projekt prihodnosti v sekciji izobraževanja in zmagovalni projekt v svojem razredu – v kategoriji “best in class”, kar pomeni med bodočimi in že uresničenimi projekti.

Avtorji arhitekture – ljubljanski studio arhitekture MODULAR arhitekti, v katerem svoje znanje in ideje združujejo Mojca Gregorski, Matic Lašič in Miha Kajzelj, so projekt, ki je ustrezal razpisanim kriterijem, da je mednarodno naravnan, usmerjen v prihodnost in upošteva ekonomske omejitve v današnjem sistemu izobraževanja, prijavili na mednarodno tekmovanje, da bi za zaenkrat nerealiziran projekt dobili odziv mednarodno zasnovane žirije. Dvojna zmaga je arhitekte, sicer že večkratne dobitnike različnih nagrad, menda presenetila. A projekt fleksibilnega vrtca Chameleon je žirijo WAN-a osvojil s svojo “prožno zasnovo” in “zanimivo logiko” modularne zasnove, s katero je projektu uspelo ustvariti “res lep prostor”, prijazen do otrok. Vrtec je navzven preproste in univerzalne oblike in se lahko popolnoma prilagaja različnim potrebam posameznih investitorjev. Narejen je iz izbranih materialov dobre kakovosti in uporablja najnovejšo tehnologijo za zagotavljanje nizkih stroškov vzdrževanja in prihrankov energije. Poročilo komisije navaja, da zasnova “deluje na vseh ravneh in je odličen primer sodobnih arhitekturnih pristopov za prihodnost”.

Naročnik je pristopil k arhitektom z željo po modularnem vrtcu za neznanega naročnika, ki bi ga lahko kot hitro in učinkovito rešitev prostorskih stisk ponujali kjerkoli na svetovnem trgu. Ustvariti primeren, atraktiven in predvsem prilagodljiv projekt, ki bi ustrezal vsem zahtevam in željam, seveda ni lahko. V več kot enoletnem interdisciplinarnem projektu so poleg arhitektov sodelovali tudi strokovnjaki s področja gradbeništva, energetike, avtomatizacije in navsezadnje financiranja. MODULAR arhitekti so vrtec oblikovali fleksibilno, z idejo kombiniranja različnih medsebojno enakih funkcionalnih enot. Dodana vrednost glede na klasično modularnost je v možnostih kombiniranja posameznih enot, ki omogočajo odzivnost na zahteve investitorja in naročnika ter oblikovanje najrazličnejših urbanističnih vzorcev, ki so prilagodljivi na katerokoli lokacijo ter klimatsko in kulturno okolje.

Arhitekti preizkušali različne oblike osnovne enote in se na koncu odločili za pravokotno obliko, s prerezanim modulom po kotom 22,5 stopinj, kar jim je omogočilo, da se iz nastalih dveh kosov sestavljajo bolj kompleksne in zapletene strukture in kombinirajo različne oblike – od linearnih, diagonalnih do organskih vzorcev (koti skupaj štejejo 45 stopinj ali 90 stopinj). Tudi strešna konstrukcija je v tlorisu rezana pod kotom 22,5 stopinj, lahko spreminja naklone v različnih smereh, neodvisno od enote do enote. Ponavljanje strešnih elementov ustvarja kompleksno dinamično strukturo, ki odraža program aktivnih uporabnikov – otroke.

Arhitekti izpostavljajo, da je v vrtcu, četudi gre za modularno različico, pomembno celostno (palasmaavsko) doživljanje prostora – pomembni so sluh, odmevi, otip, prostornost, svetloba, doživetje. Sestavljanje omogoča vzpostavitev hierarhije v notranjosti in gradi sestav večjih, manjših, višjih in nižjih prostorov, ki zagotavljajo ambientalno in funkcionalno raznolikost. V igralnicah je prisotna igra svetlobe (višinski preskoki, odprtost proti različnim smerem neba hkrati), spreminjanje narave (drevesa v atriju), šumenje vode (čofotalnik), otip materiala (peskovnik), izkušnja višine (plezalna stena, galerije) in ostalo. Osnovni naravni elementi – zrak, voda, zemlja – so tukaj sestavni del igralnice, ne le zunanje ureditve.

Čeprav še ni realiziranega primerka, je koncept vrtca dovršen, da naročniku omogoča hitro izvedbo. Izdelani so natančni izvedbeni načrti (definirani so vsi detajli izvedbe, določeni materiali in izbrani sistemi ter rešitve podizvajalcev), kar omogoča hitro prilagodljivost projekta posameznim naročnikom. Modularni elementi, ki se nanašajo tako na zasnovo objekta, izvedbo detajlov in gradnjo, z dobro organizacijo procesov izvedbe zagotavljajo hitro proizvodnjo in posledično nižje stroške – v tem je skrivnost poslovnega modela. Glede na finančne možnosti stranka lahko izbira med tremi nivoji kakovosti in cene: basic, premium in lux, pri čemer je temeljna razlika med nivoji energetske varčnosti, ter seveda izbire materialov. Določen cenovni razred je enakovredno uravnotežen na vseh področjih (pri konstrukcijskem sistemu, energetiki, avtomatizaciji, vgrajenih materialih, izvedbi obrtniških delih in notranji opremi), tako da ne prihaja do nesmiselnih kombinacij (kot pogosto navajajo arhitekti sami »npr. fičko s Porschejevim motorjem«). Izdelan je tudi poslovni model, ki bodočim naročnikom ponuja celotno storitev od projekta, izvedbe do financiranja – gradnjo, opremo, bivalno udobje, financiranje, obratovanje, vzdrževanje v dobi 15ih let.

Energetska, strojna in druga oprema so bile skrbno izbrane za vzpostavitev visoke energetske učinkovitosti. Odzivajo se na visoke zahteve energije in naraščajočih cen v današnjem svetu. Talno ogrevanje v igralnicah daje maksimalno udobje za igranje otrok na tleh, hkrati pa zagotavlja minimalno porabo energije. Hladilni stropni sistem pa zagotavlja minimalno mešanje zraka in maksimalno udobje (zaščita otrok pred mrazom, nevarnosti za zdravje in neugodje). Prezračevalne enote z vgrajenimi rekuperatorji bodo lahko vrnile do 90% energije. Senzorji za kakovost zraka urejajo prezračevanje posameznih enot po potrebi, kar nudi visoko kakovost zraka in hkrati nizke stroške. Vrtec lahko uporablja deževnico za splakovanje stranišč, s čimer zmanjša uporabo pitne vode na minimum. Pomemben faktor, ki v projektu prispeva k energetski varčnosti pa je seveda pravilna orientacija objekta, smiselna osvetlitev, primerno senčenje in izbor materialov.

Nagrajenim avtorjem arhitekture čestitamo!

avtorji

MODULAR arhitekti d.o.o.

Mojca Gregorski, u.d.i.a.,

Matic Lašič, m. i.a.

Miha Kajzelj, u.d.i.a.

naročnik

Slogradnje d.o.o.

3d vizualizacije

Mark Koritnik, m.i.a.

logo

Žiga Misjak, m.i.a.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.