Novice

Preminil je arhitekt in oblikovalec Niko Kralj

Uredništvo

19.07.2013

V začetku tedna je preminil Niko Kralj, arhitekt oblikovalec, pionir in utemeljitelj povojnega slovenskega industrijskega oblikovanja. Njegova oblikovalska kariera je bila dolga in bogata, z izdelki in delom pa je pripomogel k uveljavitvi slovenskega oblikovanja doma in v tujini. Niko Kralj je bil razgledan mislec in družbeno angažiran oblikovalec, ki je svoj poklic razumel kot družbeno poslanstvo. To najbolj označujejo njegove besede: “Moj oblikovalski nazor pri vseh mojih izdelkih je bil iskanje res dobre oblike izdelka, ki bi bil dostopen potrošnikom s skromnimi dohodki. Vsi moji izdelki nosijo socialno vrednost.”1 Mnogi slovenski domovi so še danes opremljeni s Kraljevim pohištvom in legendarnimi stoli Rex. Zaradi brezčasnosti oblikovanja se mnogi od teh izdelkov uvrščajo v klasiko svetovnega oblikovanja. Stol Rex je bil vključen v oblikovalsko zbirko Muzeja moderne umetnosti v New Yorku.

Niko Kralj se je rodil l. 1920 v Zavrhu in med leti 1946-52 študiral na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo. Po diplomi je postal vodja razvojnega oddelka v kamniški tovarni pohištva Stol, leta 1957-58 pa je odšel na polletno izpopolnjevanje na Švedsko ter kasneje v ZDA (1964). L. 1961 se je kot asistent zaposlil na Fakulteti za arhitekturo, kjer je kasneje vodil katedro za oblikovanje in l. 1975 postal redni profesor. Bil je član številnih mednarodnih strokovnih združenj ter dvakrat izvedenec OZN za industrijski razvoj (Unido). Med leti 1983-94 je bil vodja ateljeja Inventa v Ljubljani. Upokojil se je l. 1992.

Niko Kralj je l. 1962 za uspehe na področju oblikovanja in arhitekture prejel Prešernovo nagrado. Sledila je nagrada Mesta Ljubljane za industrijski dizajn (1965) ter l. 1975 in 1977 Nacionalni nagradi za izumiteljstvo. Niko Kralj je namreč v svoji karieri registriral 118 patentov in modelov. Bil je inovator in izumitelj na različnih področjih, predvsem na področju konstruiranja in racionalizacije v proizvodnji. Industrijsko oblikovanje in inovatorsko delo je razumel kot neločljivo celoto.

Kot pedagog je zagovarjal povezovanje teorije in prakse oz. fakultete in industrije. Želel je, da si študenti pridobivajo praktične izkušnje že v času študija in da se delo v laboratoriju, delavnici oz. v ateljeju poveže v nedeljivo celoto.

Kraljevi nabolj prepoznavni deli sta stol Rex in pohištveni sistem Futura. Rex je nastal v obdobju, ko so v tovarni Stol iskali nove možnosti za boljše izkoriščanje slovenskega lesa. Rex še danes velja za primer ustreznega odziva industrijskega oblikovanja na nove tehnologije in materiale ob upoštevanju racionalne proizvodnje in potreb tržišča. Kraljevo drugo najbolj prepoznavno delo je pohištveni sistem Futura, ki je prinesel revolucionarno idejo o prostem sestavljanju pohištvenih elementov. Futura predstavlja tehnološko novost v sistemskem načrtovanju domov. Poleg omenjenih je Kralj razvijal vrsto drugih pohištvenih elementov in stolov – najbolj znani so Lupina, Mosquitqo, Indijanček, stol 4455. Zapustil nam je dediščino, na katero smo lahko resnično ponosni.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.