Novice

Ureditev nabrežij Sene v Parizu

Anja Koršič Mravlje

19.08.2013

Letošnje poletje so se Parižani in obiskovalci francoske prestolnice razveselili ureditev nabrežij Sene. Po petih letih posvetovanj, načrtovanj in nazadnje dela sta urejeni dve ločeni območji, v bližini postaje Austerlitz na vzhodu in za otroke še posebej atraktiven del od Pont du Alma do Muzeja Orsey (pas v dolžini 2,3 km) na zahodnem delu ožjega centra mesta. Ob obisku ureditvenih območij človek nekoliko osupne nad navidezno (a le navidezno!) preprostostjo revitalizacije prej prometno obremenjenega območja v prostor rekreacije, zabave in sprostitve.

Načrtovalcem, oblikovalcem je z nizanjem večinoma ponavljajočih elementov (vsa urbana oprema omogoča hitro (v 24-ih urah) odstranitev elementov v primeru poplav, saj se območje nahaja v rdeči poplavni coni, poleg tega je ureditveno območje od leta 1991 na Unescovem seznamu svetovne dediščine) in nekaj točkami skrbno načrtovanih prizorišč uspelo pričarati niz zanimiv in svojstvenih ambientov. Animacijo območja je izvedla multidisciplinarna skupina pod umetniškim vodstvom Didierja Fusillierja, direktorja organizacije Lille 3000, ki združuje skupine Artevia (kulturni inženiring), Franklin Azzi Architecture (arhitekti), Bas SMETS (krajinski arhitekti) in Carat šport.

Obiskovalec nenadoma pozabi, da se nahaja v središču velikega mesta, na znižanih ploščadih ob Seni, čeprav še vedno sliši njegov utrip (gost promet vzdolž nabrežja in čez mostove, urgentne intervencije, ladijski promet po reki…). Na plavajočih podih oziroma plavajočih vrtovih ob mostu Pont du Alma so načrtovalci uspeli pričarati navidezno naravno krajino (Jean-Christophe Choblet, BET Artelia). Otroci tekajo po travnikih in nabirajo rožice, mimoidoče ladje pa jim vzvalovijo ravnotežje. Francozi so poskrbeli za ambientalno pestrost, na petih umetnih otokih s skupno površino 1800 m2 doživimo številne scenografije, človeka žene, da kot zvedav otrok raziskuje in išče, kaj se skriva v kotičkih preureditve.

Vrednost celotne investicije je 35 milijonov evrov. V nekaterih delih ureditve pa ni bilo potrebno velikega denarnega vložka – zgolj ideja. Asfaltne ploščadi so porisali z liki živali, črkami abecede in števkami; nekatere predele porisali s črtami atletske steze, drugje igrivih otroških iger na prostem (na primer ristanc), labirinti ali preprostimi vijugami. Vse intervencije ljudi pritegnejo, da se stari in mladi prepustijo otroški igrivosti in se predajo narisanim “navodilom”. Številni ob pogledu na ogromno, dvajset metrsko, tablo na zidu preprosto vzamejo v roke krpo, si naredijo svoj prostor in pustijo svoj pečat, se razpišejo, rišejo. Klopi sistema Mikado, ki se v različnih sestavih po vzoru priljubljenih otroških lesenih igrač Kapla pojavljajo vzdolž celotne preureditve, so na prvi pogled za pariško eleganco grobe, a različni sestavi grobo obdelanih lesenih hlodov zopet spodbujajo k raziskovanju, igri ali preprosto – sedenju; večji sestavi pa služijo rekreativni vadbi in kot prizoriščni oder. Lesena igrala so nameščena neposredno v bližino mostu Pont des Invalides. Podnožje sicer nadvse prometnega mostu se je prelevilo v zanimivo in skrbno premišljeno minimalistično scenografijo gusarskega osvajanja, ki buri otroško domišljijo. Večji otroci plezajo in osvajajo plezalne poti na visokem zidu obrežja, mlajši varujejo na ladjo.

Nabrežja Sene obišče veliko število radovednih obiskovalcev, vseeno pa organizatorji poskrbijo za številne dogodke na območju ureditve (s čimer novo urejeno območje konkurira vsakoletni pariški plaži), da se prebivalci tja redno vračajo. V poletnih dneh so organizirane številne delavnice za otroke: otroci se lahko vsak dan učijo cirkuških veščin, tekmujejo, lahko se igrajo v nizozemskem paviljonu, ki spodbuja vse čute, za rojstno dnevne zabave se lahko brezplačno najame indijanski šotor, kjer lahko v intimi praznujejo na prostem, rišejo, ustvarjajo, poslušajo pravljice in si ogledajo predstave. Odrasli si lahko najamejo svoj kontejner Zzz, kjer v miru počivajo ali delajo oziroma uživajo svoj prostor ob Seni, lahko sprehodijo v instalacijo vertikalnih vrtov, ogledajo številne razstave na prostem, igrajo različne priljubljene družabne igre kot sta dama in šah ali preprosto uživajo različne klopi in zasaditve, za katere so – kot je v Parizu že v navadi – poskrbele različne šole, društva in organizacije. Vmes so lokali za mlade, diskoteka, številni barčki, ki nudijo krepčilo in različne načine udobnega postanka ob reki. Ponavadi temni in neprijetni prostori od mostovi so z igrali, razstavami in glasbenimi instalacijami oživljeni.

Življenje ob Seni na območju preureditve preprosto je. Tako samoumevno, kot bi bilo od nekdaj.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.