Novice

Svetlobna instalacija v Žužemberku

Mednarodna poletna delavnica je osvetlila skrite kotičke Žužemberka

Brina Vizjak

09.09.2013

V prvi polovici avgusta je Žužemberk gostil srečanje evropskih študentov arhitekture EASA 013, na katerem je sodelovalo kar 500 študentov arhitekture iz 48 evropskih držav. Letos je tovrstno srečanje prvič gostila Slovenija, tema pa je bila Reaction oziroma Odziv. Mladi arhitekti so želeli izpostaviti pomembnost sodelovanja javnosti pri oblikovanju prostora. V okviru tega je bila v Žužemberku organizirana tudi svetlobna delavnica Light parasite, ki sva jo vodili Sara Badovinac in Brina Vizjak.

Delavnica je vedno proces, ki pripelje do končne realizacije. Tako smo udeleženci svoj končni projekt zasnovali na raziskovanju svetlobnega medija v razmerju do (javnega) prostora in obiskovalcev. Namen delavnice je bil razsvetliti pozabljene kotičke in objekte Žužemberka ter jim s svetlobo dati novo funkcijo oz. poudariti njihovo vizualno vrednost.

Z udeleženci delavnice smo med drugim razsvetlili star objekt, ki je nekoč služil kot klavnica in kasneje kokošnjak. Majhen objekt na interesantni lokaciji z razgledom na reko Krko je bil pred prostorsko intervencijo prezrt. V navezavi na preteklo funkcijo so bili v omenjenem objektu kot gradbeni material uporabljeni platoji za jajca. Ideja instalacije je izhajala iz upodobitve parazita, ki se je v objekt naselil skozi obstoječo stropno odprtino in s svojo obliko poudaril potencialne točke interierja. Z nenavadno pojavnostjo in premišljeno osvetlitvijo je bil ustvarjen nov ambient za druženje ter manjše kulturne dogodke.

Tovrstne delavnice so dragocena izkušnja za študenta arhitekture, saj se sooči z novimi principi študija arhitekture. Je skorajda edina priložnost, kjer lahko z lastnimi rokami izdela končni produkt. Udeleženci so bili navdušeni nad pridobljenimi ročnimi spretnostmi, kot so vezanje električnih kablov, saj je to dandanes vse redkejša, a izredno priročna veščina.

Še pred glavnim zaključkom EASA 013 je potekal Festival svetlobe, ki je bil namenjen tako udeležencem srečanja kot lokalcem. S tem dogodkom se je med njimi ustvarila dodatna interakcija. Odzivi lokalcev na ta svetlobni dogodek so bili izredno pozitivni. Že med samim procesom izdelave so velikokrat pokukali skozi okno, priskočili na pomoč z orodjem ali samo rekli kakšno spodbudno besedo. Svetlikajoča instalacija je prostoru vsekakor pustila svojski pečat.

Na delavnici so sodelovali: Ahmad Madhoun, Alexandar Pavlović, Amanda Calite, Aoife Flynn, Emmi Lamppo, Jean Vella, Jelena Džinovič, Leena Salo, Maria Dimitrova, Mark Cauchi, Niko Kejerashvili, Sean Mayl, Stefan Vasić, Steve Xuereb, Vladimer Khudjanze

Avtorja fotografij: Jure Žagar, Sara Badovinac

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.