Novice

Paviljon v Žužemberku

Študenti arhitekture so v sodelovanju z lokalno skupnostjo ustvarili nov javni prostor

01.10.2013

Paviljon je rezultat sodelovanja krajanov in krajank občine Žužemberk, angleških arhitektov, ki sta zmagala na natečajnem razpisu, študentk in študentov arhitekture ter javnih delavk in delavcev, ki so ga gradili ali drugače prispevali k dogodku EASA013. Zasnova objekta izhaja iz dveh enakovrednih komponent – socialnih zahtev in prostorskih problemov in poskuša rešiti prostorsko zagato trga, ki je med drugo svetovno vojno in po njej izgubil svojo vzhodno fasado. Lahkotna struktura, postavljena v park med drevesa, je krita z dvokapnico, ki deloma povzema tradicionalne vzorce ljudskega stavbarstva oziroma kozolca, obenem pa pritegne reminiscenco na cerkev, ki je nekdaj stala na tem delu. Sodoben nadstrešek daje zavetje, mestu ter prebivalkam in prebivalcem pa odpira prihodnost v srečevanja, povezovanja, komunikacijo, trgovanje in počitek.

Endor je projekt treh hišk na drevesih, ki so povezane s skupnim stopniščem. Vsaka hiška ima tlorisno površino približno 20 m2 in sloni na enem drevesu in stebrih, ki so podprti s točkovnim temeljem. Celotna konstrukcija je iz lesa, povezanega z jeklenimi elementi. Posebnost objekta je pritrjevanje na drevesa, ki je rešeno s tako imenovanimi vijaki Garnier, ki so vijačeni v samo deblo dreves. S tem je bil zagotovljen minimalni poseg v drevesa. Fasada je iz brisolejev, ki so na zgornji strani pobarvani, kar zagotavlja učinke v slogu mehiškega arhitekta Luisa Barragána. Projekt je bil skoraj v celoti financiran, kot tudi izveden s strani predstavnikov EASA Španija.

Partnerji:
Občina Žužemberk (Franc Škufca, župan, Vlado Kostevc, družbene dejavnosti, Vida Šuštarčič, prostorsko planiranje, Jacques Gros, direktor občinske uprave, Martin Grčar, urejanje prostora)
Turistično društvo Suha Krajina (Vlado Kostevc, predsednik in člani)
ZVKDS Območna enota Novo Mesto (Tomaž Golob, konservatorski svetovalec)
Atelje Ostan Pavlin (Aleksander Saša Ostan)
arrea, arhitektura d.o.o. (Maruša Zorec)

Sponzorji:
Gearh, Topos, Fima, Lafarge, Alojz Perko s.p., Kager, Wienerberger, Esal, KZ Trebnje, Makita, EASA Spain

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.