Dogodki

Svetlobna gverila na domačih tleh

Zaključek projekta s predavanjem in projekcijo

FALJ, Plečnikova predavalnica in Mestni muzej, Ljubljana

8. oktober, ob 19.00 uri in 12. oktober, ob 20.00 uri

Program Svetlobne gverile, ki je letos del mednarodnega projekta Spectrum, se na domačih tleh zaključuje s predavanjem estonskega oblikovalca svetlobe Priita Tiimusa na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in projekcijo Morje svetlobe portugalskega studia Ocubo na fasado Mestnega muzeja v Ljubljani.

Predavanje Priita Priimusa: Barve v arhitekturnem osvetljevanju

8.10.2013,  Fakulteta za arhitekturo, ob 19.00 uri

Estonski oblikovalec svetlobe, Priit Tiimus (1979), je na University College of London the Bartlett School of Graduate Studies zaključil podiplomski študij Svetlobe in osvetljevanja. Je ustanovitelj tipriit lighting design studia, od leta 2012 član PLD-a, združenja profesionalnih oblikovalcev svetlobe, letos pa tudi organizator svetlobnega bienala Valgus Biennaal v Tallinnu, ki je del programa projekta Spectrum. Tiimus je od 2007 svetovalec za oblikovanje svetlobe, pred tem pa je celo desetletje je kot samostojni oblikovalec svetlobe za ustvarjal svetlobne ambiente za različne dogodke. Projekte je realiziral v Estoniji, Veliki Britaniji, Španiji in na Švedskem. Osvetlil je različna stanovanja, trgovine, bare, fasade, pisarne, šole, kongresni center, elektrarno … Je soustanovitelj Light Cluba, neprofitne organizacije za promocijo arhitekturnega osvetljevanja v Estoniji. Organizira in vodi seminarje, predavanja ter projekta Light Mapping in Guerrilla Lighting. Kot oblikovalec svetlobe sodeluje pri razstavah Prirodoslovnega muzeja v Tallinnu, ustvarja pa tudi začasne svetlobne ambiente.

Na predavanju bo govoril predvsem o barvi kot novem orodju v arhitekturnem osvetljevanju. Pri oblikovanju svetlobe za različne dogodke so bili dinamični svetlobni efekti in barve od nekdaj v uporabi. Sedaj, pravi, z možnostjo uporabe teh pri arhitekturnem osvetljevanju, prihaja do veliko neizrabljenih možnosti in hkrati napačne uporabe tega medija.

Projekcija OCUBO: Morje svetlobe

12.10.2013, Mestni muzej, Ljubljana, ob 20.00 uri

Rezultati delavnice Morje svetlobe, ki jo je junija v okviru programa Svetlobne gverile v KC Tobačna 001 vodil portugalski studio Ocubo, so bili premierno prikazani na portugalskem festivalu svetlobe Lumina v Caiscasu.

V programu so kot del projekta Spectrum in kot predstavniki Svetlobne gverile sodelovali tudi Tilen Sepič s serijo svetil Mrk, prof doc. dr. Tomaž Novljan z delavnico Heroji in delikventi svetlobe, Aleksandra Stratimirović z instalacijo V.I.P. in Katerina Mirović s predstavitvijo Svetlobne gverile.

V Ljubljani bo s projekcijo na fasado Mestni muzej postal morsko prizorišče, udeleženci delavnice pa glavni akterji.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.