Dogodki

Kolesarjenje po mestih centralne in vzhodne Evrope

Mednarodna konferenca

M Hotel, Derčeva 4, Ljubljana

15. in 16. oktober 2013

V sklopu projekta mobile2020 Regionalni center za okolje – Pisarna Ljubljana (REC Slovenija) v sodelovanju s preostalimi partnerji organizira mednarodno konferenco z naslovom “Cycling in Central and Eastern European Cities”, ki bo potekala 15. in 16. oktobra 2013 v M Hotelu, v Ljubljani. Na konferenco je prijavljenih 130 udeležencev iz 15 evropskih držav, med drugim tudi nekateri najbolj znani evropski strokovnjaki s področja načrtovanja in promocije kolesarstva v mestih.

Udeleženci se bodo seznanili s prizadevanji mest v srednji in vzhodni Evropi za izboljšanje pogojev za kolesarjenje, s promocijo kolesarjenja kot stroškovno in časovno učinkovitega ter zdravega, zabavnega in do okolja prijaznega načina prevoza, in tudi z novimi pristopi in orodji za strateško načrtovanje kolesarstva kot dela prometnega sistema in za promocijo kolesarjenja v mestih.

Dogodek je v prvi vrsti namenjen političnim predstavnikom mest, oblikovalcem prometnih in prostorskih politik ter strokovnjakom s področja projektiranja kolesarske infrastrukture, promocije in trženja urbanega kolesarstva. Udeležili pa se ga bodo tudi predstavniki organizacij iz držav srednje, vzhodne in JV Evrope, ki predstavljajo tiste, ki kolo uporabljajo predvsem kot vsakdanje prevozno sredstvo.

Konference se bodo aktivno udeležili tudi strokovnjaki, ki v okviru projekta CHAMP http://www.champ-cycling.eu/en/ iščejo najboljše pristope za prenos znanj in praks iz kolesarsko najbolj razvitih evropskih mest v mesta, ki si prizadevajo, da bi jih čim prej dohitela.

V okviru konference bo potekala tudi delavnica letos ustanovljene mreže CIVINET Slovenija-Hrvaška na temo sodelovanja slovenskih in hrvaških mest na področju kolesarstva ter priprav skupnih projektnih predlogov s tega področja na različne razpise EU.

Na konferenci bodo v torek, 16. 10. 2013, ob 15. uri podelili tudi priznanje “Naj kolesarska občina” slovenskemu mestu, ki je v zadnjih petih letih največ storilo na področju razvoja urbanega kolesarstva.

Ljubljana je bila kot gostitelj konference izbrana kot eno izmed tistih mest v srednji in vzhodni Evropi, ki so v zadnjem času naredila največji korak pri strateškem načrtovanju kolesarstva kot dela prometnega sistema, izboljšanju pogojev za kolesarjenje in njegovi promociji. Na vodenem ogledu si bodo udeleženci na kolesih in peš pod vodstvom aktivistov Ljubljanske kolesarske mreže ogledali primere dobrih praks preobrazbe Ljubljane do kolesarjev prijazno mesto.

Več o projektu in program konference si lahko ogledate na: http://www.mobile2020.eu/

Več informacij o konferenci in drugih dejavnostih projekta:

Andrej Klemenc, koordinator projekta (andrej.klemenc@rec-lj.si; 041 222 783)

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.