Dogodki

Razstava natečajnih rešitev za spomenik žrtvam vseh vojn

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Grad Fužine, Ljubljana

25. 10. 2013

Ministrstvo za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije organizira razstavo natečajnih rešitev za spomenik žrtvam vseh vojn v Ljubljani. Otvoritev bo v petek, 25.10.2013, ob 17.00 uri v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), Grad Fužine, Ljubljana.

Razstava bo odprta od torka do nedelje med 10.00 in 18.00 uro do vključno 10.11.2013.

Naloga natečaja je bila predvideti pridobitev anketne rešitve za ureditev širšega območja, ki naj bo smiselno povezano s prostorom Kongresnega trga na jugu in Knafljevega prehoda na severu. Strokovna žirija je 1. nagrado dodelila avtorski skupini, ki jo sestavljajo: Rok Žnidaršič, Mojca Gabrič, Samo Mlakar in Žiga Ravnikar, s sodelavci Dinom Mujićem, Martinom Kruhom, Tomažem Habičem in Slavkom Podrežajem.

V poročilu so med drugim zapisali:

“Prvonagrajena rešitev oblikuje poseben vendar odprt prostor obeležja, vpet na zgodovinsko os prostora in predstavlja dejaven nastavek za njegovo nadaljevanje ter preoblikovanje v prihodnosti. Na ta način postavitev odgovarja na razmerja časa in zamisli, ki se v njem pojavljajo. Dva, v temelju povezana stebra naroda, kot ju avtorji imenujejo, naj bosta v svoji abstraktni obliki metafora in aluzija enotnosti v dvojnosti. Stebra sta med seboj razmaknjena po dolžini in globini, da določita osrednji prostor spomenika, kamor se polagajo venci. Ožina med stebroma okvirja pogled na vertikale zvonikov, smer obredne poti pa usmeri poglede na dominanto Gradu v ozadju spomenika.

Novo ustvarjen prostor spomenika povzema prečno os Zvezde in tako imenovano Plečnikovo os Napoleonovega stebra ter prečno os stranske fasade Kazine, ki preusmeri svečani prostor proti spomeniku. Na severni strani je obstoječi zid samo ozelenjen. Na ta način se oblikuje prostor v prostoru, ki je istočasno simetričen in asimetričen, umirjen in dejaven. V drugi fazi predlagajo avtorji ureditev ploščadi na sredi Južnega trga z zasaditvijo platan na pravilni mreži v obliki zelene strehe. Značilno oblikovan volumen visokoraslih platan naj bi opredelil osrednji prostor Južnega trga ne glede na zazidavo njegovih robov in ga povezal s parkom Zvezda.”

Več lahko preberete na straneh ZAPS.


Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.