Dogodki

Skladno in urejeno

AKSL razstavlja v galeriji Dessa

Galerija Dessa, Židovska steza 4, Ljubljana

18.11.-20.12.2013

V ponedeljek, 18. novembra ob 20.00 bo v galeriji Dessa otvoritev razstave studia AKSL. Razstava z naslovom Skladno in urejeno bo predstavila delo studia, ki sta ga l. 2000 ustanovila arhitekta Špela Leskovic in Aleš Košak. Studio se je osredotočil na oblikovanje interierjev, zasnoval pa je tudi nekaj enodružinskih hiš, številne scenografije in unikatne kose pohištva. Vabljeni na otvoritev!

Maja Ivanič, ena od kuratork razstave je ob pripravi razstavi zapisala: “Čeprav je interier prva »koža«, ki nas obdaja, prostor, v katerem živimo, delamo, se sproščamo, rekreiramo in zabavamo, je pri nas kultura njegovega oblikovanja tako med večino arhitektov kot med večino naročnikov odrinjena na rob oziroma v fazo, ko po navadi – pri javnih investicijah pa skoraj zagotovo – že davno zmanjka energije in denarja za »veliki finale«. Pa ne za bivalni luksuz, temveč že za osnovno bivalno estetiko, kot je skladno, čeprav skromno, urejen prostor.

Kakšen je povprečen slovenski interier, nam zelo zgovorno odkrije slovenski eksterier – živimo v popolni prostorski zmedi. Del krivde lahko pripišemo sodobnemu pomanjkanju splošne bivalne kulture, ki bi jo morali osvojiti že skozi osnovnošolski kurikulum. Brez nje se povprečni arhitekti zadovoljijo s povprečnimi načrti, pri interierju že zgolj z dispozicijo opreme (in v takih načrtih je ponavadi tudi le-ta slaba), povprečni naročniki pa so prepričani v svoje samograditeljsko znanje in sposobnosti. Tako je povprečna slovenska bivalna kultura, še v 70ih letih prejšnjega stoletja na zavidljivo visoki ravni, danes namišljena avtohtona domačnosti, ki se kaže v pretežno rumenih stenah in PVC imitaciji hrastovega ali bukovega furnirja.

Drugi del krivde nosi vulgarna birokratizacija arhitekturnega načrtovanja, ki ustvarja umetne, nesmiselne standarde in nadstandarde. Tako sodobno arhitekturo, še posebej, ko jo načrtujejo povprečni arhitekti, oblikujejo predvsem predpisi in pravilniki – protipožarna varnost, energetska učinkovitost, akustika, varstvo pri delu in promet. Nove hiše, vrtci, šole, zdravstveni domovi, hoteli, trgovske hale in poslovne hiše imajo danes številne (potrebne in nepotrebne) certifikate, načrte, dokumente, elaborate in dokazila, torej vse papirje za namišljeno ekonomsko uspešnost in pravno zaščito, nimajo pa ARHITEKTURE in INTERIERJA.

Kako slabi so povprečni interierji, kaže tudi dejstvo, da začne večina le malo bolj zahtevnih lastnikov svoje novo stanovanje ali delovni prostor takoj radikalno prenavljati – rušijo stene, prestavljajo kopalnice, sanitarije in kuhinje, zapirajo balkonske lože. Večina, in na srečo je le-teh vedno več, se radikalnih prenov loti z arhitekti, ki znajo iz slabih sestavin narediti izvrstno sladico. Kot to že vrsto let počnejo AKSL arhitekti.

Špelo Leskovic in Aleša Košaka sem spoznala leta 2003, ko sem za eno od arhitekturnih revij pripravljala članek o takrat novi ljubljanski restavraciji Cubo v Zelenem trikotniku. S svojim prvim »resnim« projektom sta arhitekta postavila nova ambientalna merila in sprožil val kakovostnega oblikovanja gostinskih lokalov. Naše naslednje srečanje je bilo že v mariborskem Rožmarinu. Ob vstopu v oba prostora me je takoj presenetila ambientalna udobnost. Preprosta urejenost. Zadržanost oblik. Barvna drznost. Skladnost in bogastvo materialov in tekstur. Natančno domišljeni in izvedeni detajli. Kompozicija svetlobe in senc. Transparentnost in intimnost ambientov. Komplementarnost dekoracije in funkcije. Arhitekturno branje in razumevanje obstoječe prostorske strukture. Spoštovanje in duhovito preoblikovanje tradicionalnih elementov. Mojstrstvo skladnosti in urejenosti. Z vsemi temi za oblikovanje ambientov nujno potrebnimi atributi se ponašajo tudi vsi njuni naslednji tako javni kot zasebni interierji. Ki jim do popolnosti manjka le to, da bi bili manj popolni.”

———————————————————————————————————————–

Galerija Dessa

Kuratorke razstave: Maja Ivanič, Tanja Barle, Majda Cajnko
Fotografije: Miran Kambič, Matevž Paternoster

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.