Dogodki

Razstava rezultatov fotografskega natečaja Krajina

Avla nove stavbe dekanata Biotehniške fakultete, Jamnikarjeva 101, Ljubljana

21. 11. 2013 ob 19:30

Društvo krajinskih arhitektov Slovenije vabi v četrtek 21. novembra ob 19.30 na svečano otvoritevrazstave fotografij prispelih na natečaj Krajina. Razstava bo v avli nove stavbe dekanata Biotehniškefakultete na Jamnikarjevi 101 v Ljubljani.

»Dela, prispela na natečaj Društva krajinskih arhitektov Slovenije ponazarjajo široko pestrostkulturnih krajin, obenem pa potrjujejo, da krajino v vseh razsežnostih raziskujejo številni pozorniopazovalci, ki pri tem ustvarjajo edinstvene fotografske zapise.«, pravi Luka Vidic, član natečajnežirije, v zloženki, ki spremlja razstavo.

Natečaj Krajina je društvo organiziralo v čast 20-letnici svojega delovanja lansko leto. Vsizainteresirani fotografi so lahko prispevali po pet del v dve kategoriji: Kulturna krajina – barvnafotografija in Strukture v krajini – črno-bela fotografija. Na razstavi bodo predstavljene najboljšeod prispelih fotografij in razglašeni zmagovalci. »Opazovanje in dojemanje krajine«, ugotavljapredsednica društva Suzana Simič, »je odvisno od številnih dejavnikov, ki vsak po svoje prispevajok temu, da se lahko en in isti krajinski prizor, skozi različne objektive in vsakič znova razkriva kotposeben, izjemen, enkraten in neponovljiv.«

Sporočilo natečajne razstave je, da se krajina spreminja dobesedno pred našimi očmi in v različnesmeri. Fotografija pomaga videti stanje krajine v dobrem in slabem. Kot pravi Luka Vidic fotografijas svojo sporočilnostjo predrami opazovalca. Omogoča pogled na skrite kotičke, ki jih zaradi njihoveodročnosti morda nikoli ne bi videli, ali pa opozori zgolj na to, kako je v določeni svetlobi zanimivadomača dolina in odstira seveda tudi pogled na neželene spremembe v krajini.

Fotografija je v krajinski arhitekturi delovno orodje in medij izražanja. S pomočjo fotografije krajinskiarhitekt opazuje krajino, dokumentira stanje in razbira krajinske značilnosti, ki izvirajo iz naravnihdanosti in človekovega delovanja. Krajina pa je, po drugi strani, krajinskemu arhitektu predmet delain navdiha. Navdih je gotovo tudi tisti, ki druži fotografe krajinske arhitekte z drugimi opazovalci infotografi krajine, ki so se odzvali na natečaj Društva krajinskih arhitektov Slovenije.

Zmagovalna fotografija, barvna: Pavel Rakovec: Osoje

Zmagovalna fotografija, ČB: Andreja Ravnak: Razpotje

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.