Novice

G 28 – Dvorišče v novi preobleki

Celovita prenova dvorišča z minimalnimi sredstvi

Robert Veselko

09.12.2013

Gospodarska kriza v mariborskem mestnem jedru že pušča svoje sledi, saj številni trgi in ulice delujejo neurejeno in opustošeno, preštevilne trgovine pa zapirajo svoja vrata. Da se v teh težkih časih vendarle da poiskat primer dobre prakse, pa predstavlja projekt urbane prenove dostopnega hodnika in dvorišča poimenovanega G28 (Gosposka ulica 28), umeščenega neposredno ob nekoč najbolj ugledni mariborski nakupovalni ulici. S povezovanjem štirih skupin akterjev, društvom Hiša, ki organizira dogodke v okviru t.i. Živih dvorišč,  Oddelkom  za arhitekturo mariborske Fakultete za gradbeništvo s študenti in njihovimi mentorji, Studiem Birka ter v sodelovanju z lastniki okoliških prostorov, smo v nekaj mesecih, z minimalnimi sredstvi za nakup materiala, uspeli izpeljati celovito prenovo dvorišča.

Prvi sklop projekta se je pričel že spomladi 2013 , ko se je več skupin študentov pod mentorstvom Marka Jaušovca, Kaje Pogačar ter arhitektov Studia Birka – Robertom Veselkom in Teje Kovač, lotilo načrtovanja idejne zasnove prenove, ter jo v mesecu juniju na lokaciji predvidene prenove zaključili s pregledno razstavo idejnih projektov. Študenti so predstavili tudi posamezne kose pohištva, ki so jih izdelali sami. Vodilo oblikovanja je bil t.i ‘upcycling’ oz. nadgradnja, pri čemer se obstoječe izdelke predelali tako, da so ti dobili novo oblikovno podobo in vrednost. V nadaljevanju je bil z udeležbo vseh akterjev, za izvedbo izbran projekt študentov Sergeja Podgorška, Ive Pečnik in Jerneje Muraus. Pripravam in nabavi materiala so v mesecu oktobru sledile tri celodnevne prostovoljske delovne akcije, kjer je za orodje v povprečju poprijelo od 5-15 ljudi, kjer je ropotalo in se kadilo, pozitivni prostorski učinki pa so vključene vedno znova nagradili za ves trud.

V okviru prenove smo sanirali odpadajoč omet arkadno oblikovanega dostopnega hodnika, ki smo ga belo prepleskali. Obenem je hodnik dobil tudi nova svetila oz. masko obstoječih linijsko nameščenih svetil, ki smo jih s spodnje strani obložili s perforiranimi in belo luženimi vezanimi ploščami. Zaradi trgovin, ki so dostopne iz strani dvorišča, so lastniki želeli, da se na stenah uredijo informativne table ter razstavne vitrine. Tako je na steni hodnika nastal podolgovat integriran element iz lesa in steklenih niš, ki opravlja dvojno funkcijo. Del stene ob prehodu na dvorišče smo obložili z brušenimi brezovimi kolutki, položenimi na temno sivo podlago. Sanirale in prepleskale so se tudi stene dvorišča, obenem je dovrišče dobilo tudi novo opremo in sicer večnamensko oblikovane in sestavljive elemente za sedenje, za postavljanje delovnih površin, ipd. Uredili smo tudi vertikalni rastlinski vrt ter ostalo zelenje v prostoru. Dvorišče naj bi se v prihodnje uporabljalo za izvedbo delavnic, predavanj, koncertov in za raznovrstna druženja.

Z manj kot 1000 evri smo uspeli, nekoč zapostavljen, a centralno ležeč prostor funkcionalno izpopolniti ter vizualno nadgraditi v spodoben urbani ambient. Sodelovanje med udeleženimi akterji se je izkazalo kot zelo dobro, tudi zabavno ter z večstranskimi sinergijskimi učinki.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.