Dogodki

Projekt “raZLOŽIhišo”

male arhitekturne zloženke – Zlagamo hiše in razlagamo arhitekturo

Uredništvo

18.12.2013

Zavod Trajekt je v partnerstvu z RogLabom izvedel delavnico ‘raZLOŽIhišo’, v kateri so sodelujoči s tehnologijo 3D tiskanja razvijali prototipe modelov hiš iz obdobja slovenske moderne. Cilj delavnice je bil izdelava didaktičnih pripomočkov za učenje o slovenski arhitekturi iz obdobja med leti 1945-75.

Kljub temu, da je slovenska arhitektura tedaj dosegla izjemno visoko kakovostno raven, je produkcija tega obdobja v naši družbi zapostavljena. Mnoge stavbe so danes v slabem stanju in nekatere celo porušene. Stanje je posledica splošnega negativnega odnosa do obdobja socializma in deloma tudi posledica neprepoznavanja kvalitet, tako s strani arhitekturne kot tudi umetnostno-zgodovinske stroke.

Modeli ponujajo možnost prepoznavanja kvalitet teh stavb. Zamišljeni so kot pripomočki za učenje o arhitekturni zasnovi stavb. Oblikovani so kot zloženke, pri sestavljanju katerih uporabniki spoznavajo prostorski ustroj in konstrukcijo stavb. Modeli so namenjeni poučevanju v šolah, muzejih in doma. Namenjeni so tudi širšemu trgu, na primer prodaji spominkov oz. miniatur za promocijo slovenske arhitekture.

V delavnici, ki je potekala od oktobra-decembra v RogLabu so udeleženci preizkušali več  tehnologij digitalnega 3D tiska oz. razreza. Izdelali so prototipe modelov petih ljubljanskih hiš: stolpnice Iskra-TR3 in veleblagovnico Maximarket (arh. Edvarda Ravnikarja), stolpnico S2 (arh. Milana Miheliča) ter stavbo AMZS in Merkur (arh. Savina Severja).

Prototipi modelov so razstavljeni na razstavi RogLab – tovarna, ki dela samo sebe v lokalu na Bregu 22.

Vabljeni k ogledu!

Delavnica: raZLOŽIhišo
Oktober-december 2103, RogLab
Razstava: RogLab – Tovarna, ki dela samo sebe

Sodelujoči:
Urška Bertok, Jan Jazbec, Katja Martinčič, Tadej Pavlič, Urh Urbančič
Mentorji:

Alen Bubanja (3D tehnolog), Martina Malešič (umet. zgodovinarka), Anja Planišček (arhitektka)
Konzultanti:

Josip Konstantinović (arhitekt), Gašper Medvešek (arhitekt)
Podpora:

študenti Fakulete za arhitekturo pri predmetu Konstrukcije
Fotografije:

Darko Sintič, Branko Čeak, Jože Maček

komentarji (2)

  1. “RogLab – tovarna, ki dela samo sebe” « Trajekt, 05.11. 2014, 20:21

    [...] od partnerjev je bil tudi Zavod Trajekt – v okviru partnerstva smo izvedli projekt raZLOŽIhišo. V projektu so sodelujoči študenti in mentorji s tehnologijo 3D tiskanja razvijali prototipe [...]

  2. Projekt BILO:JE « Trajekt, 06.12. 2014, 21:08

    [...] V okviru ‘Prenove’ je Trajekt izvedel več projektov, nazadnje leta 2013 projekt raZLOŽIhišo s partnersko organizacijo RogLab. Fotografije, ki so nastale v projektu BILO : JE, razkrivajo [...]

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.