Dogodki

Razstava Vezi

slovensko unikatno oblikovanje v lesu

Trst, Spazio Vud, Via Diaz 15a

Uredništvo

17. januar ob 18.00, otvoritev

V Trstu v Laboratoriu VUD bo v petek, 17. januarja ob 18.00 odprtje razstave Vezi – slovensko unikatno oblikovanje v lesu. Razstava predstavlja unikatne lesene izdelke sedmih slovenskih avtorjev in avtorskih skupin – Studia Drevo, Sama Gašperšiča, Handmade in Moste, Oloop, Tobiasa Putriha, Nene Gabrovec – Arneta Vehovarja – Kaje Lipnik Vehovar ter Študentov Fakultete za arhitekturo in FDV Univerze v Ljubljani. Glavna vez med avtorji, ki se ločijo po znanjih in zanimanjih, je les, material, ki ga uporabljajo na različne načine in z drugačnimi izhodišči. Različnost njihovih pristopov omogoča prikaz široke palete možnosti uporabe lesa, od konstrukcijskih do dekorativnih.

Druga vez med njimi je unikatnost izdelkov, ki jo razstava predstavlja v dveh oblikah – enkratni izdelavi produkta ali enkratni sestavi produkta iz serijskih kosov. Kuratorji pojma unikatno ne razumejo le v uveljavljenem pomenu avtorsko ročno izdelanega produkta. Razumejo ga tudi v rezultatu procesa, ki se začne, ko avtor določi sestavine, in zaključi, ko jih uporabnik sestavi v lastno unikatno celoto (prototip za Mudam Studio, Knjigobežnice, Minimalno stanovanje za mlade, Vajenice).

Med posameznimi izdelki se pletejo tudi druge vezi: raziskovanje izraznosti materiala – teksture, prosojnosti in barv (pohištvo Studia Drevo, reflektor Handmade in Moste, okrasna svetilka Čipka), uporaba tradicionalnih slovenskih obrtniških načinov izdelave – mizarskih in pletarskih domačih obrti (pohištvo Studia Drevo, okrasna svetilka Čipka) in oživljanje kulturne dediščine (lesene igrače, Vajenice). Nekatere izdelke povezuje tudi družbeno angažirano sporočilo, ki je del širšega projekta (Minimalno stanovanje za mlade, Knjigobežnice).
Raznovrstnost predstavljenih izdelkov odpira boljše možnosti za vzpostavljanje nadaljnjih vezi s širšo publiko, s kupci in možnimi vlagatelji. Namen razstave Vezi je namreč tudi promocija avtorjev oziroma avtorskih skupin.

Lepo vabljeni k ogledu razstave!

Spletna stran razstave: www.unikatno.si

Sodelujoči avtorji: Klara Zalokar in Klemen Zupančič (Handmade in Moste), skupina Oloop, Dejan Pfeifer (Studio Drevo), Tobias Putrih, Samo Gašperšič, Arne Vehovar, Nena Gabrovec in Kaja Lipnik Vehovar ter študenti Fakultete za arhitekturo in Fakultete za družbene vede Univeze v Ljubljani
Kuriranje in zasnova razstave:
Primož Fijavž, Martina Malešič, Anja Planišček
Promocijske aktivnosti:
Mojca Zupanič
Oblikovanje:
studiobotas
Partnerja projekta:
VUD, Zavod Trajekt
Podpora:
Ministrstvo za kulturo RS

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.