Dogodki

Ruševina kot arhitekturni objekt

Knjiga Miloša Kosca

Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7

Uredništvo

23. januar 2014, ob 17.00

V založbi društva Praznine je pred kratkim izšla knjiga Miloša Kosca, Ruševina kot arhitekturni objekt. Knjiga temelji na diplomskem delu, za katerega je avtor prejel Prešernovo študentsko nagrado Fakultete za arhitekturo in študentsko Plečnikovo nagrado. Knjiga je prva iz sklopa avtorskih del in prevodov, ki bodo izhajala v zbirki Drugi prostori.

Avtor v knjigi razmišlja o obdobju, v katerem je gospodarska kriza prekinila z iluzijo o  nezadržnem napredku po »koncu zgodovine«,  ko so se strani medijev in stene fotografskih galerij začele polniti s podobami zapuščenosti in propada. Ekonomska in družbena kriza je obnovila zanimanje zahodne družbe z ruševinami in jo povezala z ruševinsko pokrajino Detroita, ZDA ter z na pol zaključenimi ljubljanskimi gradbišči. Fascinacija z ruševinami pa ima že častitljivo tradicijo, ki kot senčni dvojček spremlja zahodno družbo vse od rojstva modernosti v 18. stoletju naprej. Zakaj je v dobi, ki si je za nalogo zadala izgon iracionalnosti s pomočjo razuma, ravno odvečno postalo tako navdihujoče?

Ruševine so bolj kot katera koli druga arhitektura zaznamovale 20. stoletje, polno uničenja in vojn. Zato je toliko bolj presenetljivo, da so navadno odrinjene iz arhitekturne misli kot ostanek romantične fascinacije in preveč razgrete domišljije. Teza te knjige je ravno obratna: razlog za odsotnost ruševin iz arhitekturnih diskurzov je morda v nepripravljenosti arhitekture, da bi mislila z modernostjo povezane probleme, ki jih ruševina brezkompromisno odpira. Navsezadnje ne gre samo za temačno alegorijo uničenja, ampak tudi za objekt upanja; propad gre z roko v roki z gradnjo novega.

Predstavitev knjige:
Četrtek, 23.1.2014 ob 17.00
Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ulica 7 v Ljubljani

Na dogodku bo možno tudi kupiti knjigo. Cena izvoda je 17€, naročite jo lahko na info@praznine.si, kmalu pa bo dostopna v knjigarnah po Sloveniji.

Na dogodku bo možno tudi kupiti knjigo. Cena izvoda je 17€, naročite jo lahko na info@praznine.si, kmalu pa bo dostopna v knjigarnah po Sloveniji.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.