Novice

Na Gornjem trgu diši po kruhu…

Prenova na Gornjem trgu

Meta Kutin

10.02.2014

… po takem, kot se ga nekateri še spominjamo iz babičine kuhinje. Vrata je namreč odprla simpatično opremljena minimalistična Pekarna Osem, ki kruhu vrača mesto, ki si ga med nakupovalci zasluži.

Zadnje čase  pekarne rastejo kot gobe po dežju. Ponavadi smo priče ponudbi kruha, ki ima kljub mnogoterim oblikam vsakič znova enak okus in vonj. Peka ni več obrt, ampak industrija, v kateri sta pomembni  hitrost izdelave in količina. Iz starega mestnega jedra se obrti vztrajno umikajo in dajejo prostor hitro menjajočim se gostinskim lokalom ali, na primer, trgovinam s čevlji.

Nova Pekarna Osem k nam ponovno prinaša butično peko kruha. O klasični  pripravi kruha priča tudi njeno ime, saj, kot pravi pek Andrej Gerželj, številka osem, obrnjena za 90°, namreč spominja na neskončnost, tako kot nanjo včasih spominja nekdanji trodnevni postopek vzhajanja kruha.

Na dejavnost majhnega lokala, v katerega vodijo manjša vrata, ne opozarja tabla z napisom ali slika, ampak lahko dejavnost  zaslutimo le po pšenici, ki raste v izložbi. Tudi skromni interier je v celoti prilagojen pripovedni moči kruha in peke.

Barbara Debevec, projektantka in Andrejevo dekle, se spominja, da sta se med iskanjem primernega prostora za najem v sedanjega takoj zaljubila. Očaral ju je zaradi dveh križnih obokov, tako da sta hitro sklenila kompromis glede nekaterih drugih “malenkosti”. Na primer tesnega zadnjega prostora, namenjenega peki, ni pa ju zmotilo niti dejstvo, da je bil prostor v precej slabem stanju, kar je pomenilo nekoliko večji finančni vložek.

Pekarno zdaj sestavljata dva prostora – v enem kruh pripravljajo, v drugem ga prodajajo. Razlika v nivojih je premoščena s tremi stopnicami, ki hkrati služijo kot prostor za posedanje. Za tiste zelo lačne, ki si malico privoščijo kar v pekarni. Glavno vodilo projekta je odkritost izbranih materialov. Ti so uporabljeni v svoji kar se dà izvorni obliki, zato, da lahko neprikrito pripovedujejo zgodbo o svojem nastanku, uporabi in značaju. Podobno, kot jo pripoveduje kruh, pečen na klasični način.

Ometane stene zato niso  zglajene, ampak le beljene, na tleh pa je razlit industrijski beton naravno sive barve, ki je zaradi lažjega čiščenja premazan z impregnacijo. Lep detajl prostora so zanimivo sestavljene, a še vedno zadržane, luči. Sestavljata jih dve tanki jeklenici, skozi kateri teče nizka napetost, nanje sta pritrjeni po dve medeninasti palčki s halogenimi žarnicami. Njihovo končno umestitev v prostor so določili kar ob montaži, na mestu samem. V tem skromnem interierju je edina oprema glavnega prostora, povezanega z ulico,  masiven lesen prodajni pult, ki v izčiščenem interierju deluje impozantno. Konstrukcija pulta je iz 64 pokončno postavljenih kosov špirovcev, rešenih iz nekega podstrešja, samo pobrušenih in naoljenih z naravnim lanenim oljem. Monumentalni videz pulta in njegova skoraj centralna lega v prostoru pustita vtis, da je kruh na njem razstavljen in da smo stopili v galerijo. S premišljenimi detajli, izbiro materialov in veliko lastnega angažmaja pri izvedbi je uspela prenova lokala, na koncu katere se je  nakup peči izkazal za največjo investicijo v enem kosu.

Z veliko domišljije in drznosti ter z močnim konceptom je projekt  z malo sredstvi uspel doseči velik učinek. Ne samo v smislu arhitekturne prenove prostora, ampak tudi v smislu programskega oživljanja starega mestnega jedra. Nova Pekarna Osem nas  popelje nazaj v čas iz prve polovice 20. stoletja, ko je Gornji trg, nekdanja živahna vpadnica v mesto, pomenil dom številnim obrtnikom in umetnikom: lončarjem, krojačem, čevljarjem, vrvarjem, mesarjem in pekom, urarjem, gostincem, slikarjem itd. V pritličjih hiš so različne obrtne dejavnosti povezovale ulico z zasebnimi dvorišči na zadnjih straneh, kjer so prostor imele lope in delavnice obrtnikov. Obrti so prehajale iz roda v rod, s čimer sta se ohranjala znanje posamezne obrti in značaj tega najstarejšega mestnega predela. Andrej Gerželj se je odločil nekaj tega starega vzdušja vrniti  v mesto in z Ljubljančani deliti strast do peke kruha. Pri zgodbi, ki nam jo pripoveduje, mu zelo pomaga celostna zasnova pekarne, saj vedno jemo tudi z očmi.

Projekt: Prenova lokala

Arhitektura: Plusminus30

Svetovanje pri osvetlitvi in izvedba: Strle svetila

Lokacija: Gornji trg, Ljubljana

Velikost prostora: 35m2

Leto realizacije: 2013

Izvajalec: investitor sam

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.