Dogodki

Razstava Vogadors | Arhitekturni veslači

Mladi katalonski in balearski arhitekti

Galerija Dessa, Židovska steza 4/Fakulteta za arhitekturo

Uredništvo

3. marec ob 18.00 predavanje, 20.00 otvoritev

V galeriji Dessa bo v ponedeljek, 3. marca ob 20. uri otvoritev razstave mladih katalonskih in balearskih arhitektov Vogadors – Arhitekturni veslači. Pred otvoritvijo se bodo štirje avtorji predstavili slovenski javnosti s predavanjem ob 18. uri v Plečnikovi predavalnici Fakultete za arhitekturo. Uvodno besedo bo imel pobudnik in eden od kuratorjev razstave arhitekt Jordi Badia.

Razstava VOGADORS je leta 2012 predstavljala arhitekturo Katalonije in Balearskih otokov na 13. arhitekturnem bienalu v Benetkah. Predstavlja 9 del najbolj izstopajočih mladih katalonskih in balearskih arhitektov, ki jih povezuje prostorska senzibilnost. Njihova dela prikazujejo nove pristope delovanja. So odgovor na naraščajoče zahteve družbe po nujnosti bivanja v skupnosti.

Razstava dokumentira trezno in zmerno arhitekturo, ki uporablja zelo preproste materiale, a je obenem izjemno tehnično in intelektualno sofisticirana. Ima močno socialno in etično komponento. Spretno premišljene konstrukcije upoštevajo okolico, ljudi in življenje, ne da bi ob tem zapustile najbolj abstraktne in vizualno sentimentalne vrednote.

Mlada arhitektura generacije išče vrnitev k tradicionalnim vrednotam pomenov in celovitosti. Z etičnega, tehničnega in intelektualnega vidika raziskujejo socialna naključja, trajnost kot edino pot preživetja in ekonomijo pomenov. Snujejo arhitekturo, ki je skupna arhitektom in uporabnikom in katere primarni namen sta etika in socialna harmonija.

»Kdor si pot utira z ustvarjanjem nečesa novega, je kot veslač, ki se naprej premika veslajoč vzvratno in tako gleda v preteklost, proti obstoječemu, da bi lahko znova odkril njegovo osnovo.« Jorge Oteiza

Vabljeni na predavanje ob 18h in otvoritev ob 20h!

Razstavljajo:

Núria Salvadó, David Tapias_ Vrtec, Pratdip
Blancafort-Reus Arquitectura_ Hiša za tri sestre, Bullas
Josep Camps, Olga Felip_ Zunanji bazen, slačilnice in športni center, Jesús
Francisco Cifuentes Utrero_ Hiša za umetnika, Bunyola
Meritxell Inaraja_ Rehabilitacija stare kovnice denarja v kulturni center, Barcelona
SMS arquitectos_ Razširitev srednje šole IES Josep Sureda i Blanes, Palma
Bosch.Capdeferro Arquitectures_ Hiša Collage, Girona
Jaime J. Ferrer Forés_ Prenova  tovarne Can Ribas v center lokalne skupnosti, Palma
David Sebastian, Gerard Puig_ Šola za umetnost in oblikovanje, Amposta

Več: www.vogadors.cat

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.