Dogodki

Zapis in pisanje nenačrtovane (urbane) zgodovine kot kritična kuratorska praksa

Predavanje in delavnica Elke Krasny

Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Uredništvo

13. in 14. marec

V četrtek 13. marca bo v projektni sobi SCCA predavanje Elke Krasny, teoretičarke kulture, kustosinje in docentke na dunajski Akademiji likovnih umetnosti. Med njenimi nedavnimi odmevnimi kuratorskimi projekti je Hands-on Urbanism 1850-2012. The Right to Green (2012), ki je bil predstavljen v Dunajskem arhitekurnem centru in leta 2012 vključen na Beneški bienale arhitekture. Predavanje bo ob priložnosti dvodnevne delavnice, ki bo potekala 13. in 14. marca v SCCA.

Elke Krasny (Dunaj) se ukvarja s kritičnim in družbeno angažiranimi umetniškimi praksami, arhitekturo in prostorskimi praksami, urbano epistemologijo, postkolonialno teorijo in feminističnim zgodovinopisjem.

V predavanju z naslovom Zapis in pisanje nenačrtovane (urbane) zgodovine kot kritična kuratorska praksa bo izhajala iz razprav o ne/načrtovanju urbanega prostora. Sodobne prostorske prakse (spatial practices) in udejstvovanja v urbanih transformacijah so pogosto spremljale razprave o razmerju med mestnim planiranjem ter nenačrtovanju in nenačrtovanem v urbanem prostoru. Ta opozicija je (bila) nedvomno središče kritičnih prostorskih praks in teorije.

Elke Krasny bo v predavanju predstavila genealogijo feminističnega urbanega kuriranja (ki je v veliki meri še nenapisana) in feministične strategije pisanja urbane zgodovine, ki bi sicer ostala nevidna in neizrečena. Ti dve zgodovini bosta predstavljeni vzporedno kot pomembna dela raziskave kritičnih prostorskih praks v urbanem kuriranju ter feminističnih (proto)kuratorskih modelov gostoljubja in pisanja (še) nenapisane zgodovine.
Predstavljeni primeri bodo segali od primerov feminizma s konca 19. stoletja do umetniških, kuratorskih in teoretskih del Dolores Hayden, Suzanne Lacy in Lucy Lippard ter izbranih primerov urbanega kuriranja Elke Krasny.

Organizatorji dogodka – Društvo Igor Zabel in SCCA želijo na predavanju in delavnici soočiti različne izkušnje in poglede na udejstvovanje v urbanem prostoru – od umetniškega, urbanističnega, arhitekturnega, kuratorskega, feminističnega do kulturno teoretskega in družbeno angažiranega. Vabljeni vsi, ki vam ni vseeno, v kakšnem mestu in prostoru živite!

Delavnica, 13. in 14. marec 2014, projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana.

Namen delavnice je osvetliti povezave med kritičnimi umetniškimi praksami, kuratorskimi pristopi, temami urbane epistemologije ter na raziskavi temelječih strategij. Pozornost delavnice bo namenjena vprašanjem gostoljubja in skrbi, ranljivosti in upora ter telesu (agensu, zapisovalcu) v urbanem prostoru.

Delavnica bo vključevala razpravo o prebranih besedilih ter sprehod po četrti Tabor.

Teksti: Elke Krasny (On The Urgent Need for Contemporary Action), Judith Butler (Bodies in Alliance and the Politics of the Street) in Rosalyn Deutsche (Uneven Development: Public Art in New York City). Udeleženci bodo besedila prejeli po prijavi.

Urnik:
Četrtek, 13. marec, 16.00–18.30
16.00–18.30:
Razprava o prebranih besedilih
Odmor
19.00
: Javno predavanje Elke Krasny

Petek, 14. marec, 10.30–18.30
10.30–12.30:
Oblikovanje ključnih pojmov analize prebranih besedil in načrtovanje urbanega sprehoda. Katere teme je potrebno nasloviti? Kaj raziskujemo? Kaj iščemo?
Zapletanje umetnosti, gentrifikacije, angažmaja, solidarnosti, izravnave – na primeru četrti Tabor.
12.30–14.00
: odmor za kosilo (individualno)
14.00–16.30
: urbani sprehod po četrti Tabor
16.30–17.00
: odmor za kavo
17.00–18.30
: refleksija in zaključek

Delavnica je brezplačna, potekala bo v angleškem jeziku. Število udeležencev je omejeno, izbrani pa bodo glede na dosedanje oz. načrtovano delovanje in raziskovanje urbanega prostora. Prijave so možne do (vključno) petka, 28. februarja 2014. Prijave naj vsebujejo izpolnjeno prijavnico; pošljite jo na: info@igorzabel.org.

Več: www.igorzabel.org
http://www.elkekrasny.at/

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.