Novice

NAJ! javna urbana prostora sta v Franciji in Španiji

Evropske nagrade Urban Public Space

Uredništvo

04.05.2014

25. aprila so v Barceloni osmič podelili evropske bienalne nagrade za najboljše realizacije javnih urbanih prostorov. Med 25 finalisti je mednarodna žirija izbrala dve enakovredni nagradi in štiri priznanja. Nagradi sta prejela projekt ‘Prenove starega pristanišča’ v Marseillesu v Franciji in projekt ‘Prepletena dolina’ v španskem mestu Elche.

V prenovi starega pristanišča v Marseillesu je avtorjem (Michel Desvigne Paysagiste MDP, Foster + Partners, Tangram, INGEROP, AIK) uspelo odstraniti vizualne in arhitekturne ovire ter pristanišče v celoti, vključno z marino, odpreti za javnost. Pristanišče v starem mestnem središču je bilo v preteklosti eno najpomembnejših francoskih pristanišč, ki je v 20. stoletju izgubilo svojo vlogo, saj so poleg zgradili modernejše doke. Staro pristanišče je bilo vse do l. 2009, ko sta mestna občina in provinca Mareseilles razpisali mednarodni natečaj, zaradi navtičnih klubov in prometa javnosti skoraj nedostopno. Pred natečajem je občina izvedla raziskave med meščani, poslovnimi subjekti in lokalnimi organizacijami ter na podlagi njihovih idej in želja razvila nove programske smernice. To celotnemu območju zagotavlja ekonomsko vitalnost in hkrati vsebinsko privlačnost.

V prvi fazi prenove so iz pristanišča, ki leži v naravnem mandraču, odstranili arhitekturne ovire in promet ter obalo tlakovali z enotnim tlakom. Večji del mandrača so namenili javni uporabi in postavili veliko senčnico za razne prireditve. Vodnim aktivnostim so namenili nov plavajoči dok, ki ne moti poti peščcev in ne ovira pogledov.

Drugo enakovredno nagrado je dobil projekt ‘Prepletena dolina’ v španskem mestu Elche (avtorji Francisco Leiva Ivorra, Marta García Chico, Antoni Baile Jiménez, Prócoro del Real Baeza). Gre za preureditev struge reke Vinalopo v 3km dolg linearni park s številnimi prečnimi povezavami med bregovi. Vse od izgradnje betonske struge v 70. letih je namreč reka delila mesto na dva dela in predvsem v zgornjem delu toka ločevala socialno šibkejše soseke od ostalega mesta.

Leta 2009 je bil razpisan natečaj, na podlagi katerega so pričeli izvajati prvonagrajeno rešitev. Z namenom čim hitrejše regeneracije zgornjega dela so  organizirali in situ biro, v katerem so skupaj z lokalnimi prebivalci analizirali in določili trase najnujnejših povezav preko rečne struge. Postopoma so zgradili poti in brvi, ki križem-kražem povezujejo dva bregova, le-ta pa ozelenili z avtohtono vegetacijo.

Pred zaključkom prve faze se je zamenjala mestna oblast in opustila izvajanje projekta, ki uradno še ni odprt. Kljub temu so prebivalci prostor osvojili in spontano dopolnjujejo mrežo novih povezovalnih poti in morda nagrada daje upanje, da se bo projekt v prihodnosti uspešno zaključil.

Štiri priznanja Urban Public Space so dobili projekt ureditve Rainham Marshes, barja ob Temzi na vzhodu Londona, s katerim so Londončani dobili dostop do krajinsko edinstvenega območja; projekt Islamskega pokopališča v Altachu v Nemčiji; ‘projekt Baana’ - prenove starega železniškega kanjona v sprehajalno-kolesarski koridor v Helsinkih ter projekt ‘Gledališče La Lira’ - preureditev prostora nekdanjega gledališča v vstopno točko starega mestnega središča v španskem mestu Ripoll.

Več:
http://www.publicspace.org/

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.