Dogodki

Arhitekturno-kolesarsko potepanje

Arhitektura Bežigrada

Prešernov trg (sobota) / Plečnikov stadion (nedelja)

14. in 15. junij 2014

Zaradi napovedanega slabega vremena se potepanje prestavi na naslednji vikend 21. (Bežigrad Jug) in 22.  (Bežigrad sever) ob 09:00.
Hvala za razumevanje in vabljeni!

V okviru galerije Dessa sta organizirani dve arhitekturno-kolesarskih potepanji  po ljubljanski arhitekturi Bežigrada,  ki jih bodo vodili Peter Prinčič, Urban Jeriha in Aleksander Vujovič.  Na kolesih se bo lahko ogledalo nekatera ključna dela slovenske arhitekture in se po njih tudi sprehodilo. Vodniki pa dobo povedali kakšno zanimivo zgodbo.

BEŽIGRAD – JUG

Sobota, 14. junija 2014, ob 9:00 na Prešernovem trgu.

Pot se prične s kompleksom Gospodarskega razstavišča, Baragovega semenišča in parka Navje, od koder se zapeljemo skozi Zupančičevo jamo (Vrtec Mladi rod) do Savskega naselja, kjer si ogledamo Savske stolpnice in Staro Rižarno. Po Linhartovi cesti pridemo do Gimnazije Bežigrad in poslovno stanovanjskega kompleksa Bežigrajski dvor ter vrstnih hiš Danila Fuersta. Pot po Peričevi ulici nadaljujemo do prve montažne hiše istega avtorja. Zatem se po Mariborski cesti spustimo v naselje medvojnih vil. Tukaj prečkamo Dunajsko cesto in na zahodni strani prečesamo različne nize stanovanjske zazidave. Po Vodovodni cesti se spustimo mimo Plečnikovega štadiona do tovarne Eifler in cerkve Cirila in Metoda. Od tod nadaljujemo po Dunajski cesti do arhitekture Savina Severja (Astra, podrte učne delavnice) in  Miheličeve stolpnice – Konstrukte. Ogled sklenemo v območju vil iz različnih obdobij med Dunajsko cesto in Parmovo ulico, pri novejši Vili Smoletova.
BEŽIGRAD – SEVER

Nedelja, 15. junija 2014, ob 9:00 pri arkadah Plečnikovega stadiona, Bežigrad.

Kolesarsko pustolovščino pričnemo pod arkadami znamenitega Centralnega štadiona arhitekta J. Plečnika, od koder po Vodovodni cesti pridemo do modernističnih atrijskih hiš. Pot nadaljujemo od novejše stanovanjske zazidave Glavarjeva rezidenca do stvaritev arhitekta Savina Severja: tiskarne Mladinska knjiga in trgovine Merkur, sedeža AMZS in montažnih Triplex garaž. Naslednja postaja je zazidava Dunajski vogal, zatem pa po Turnerjevi in Ulici pohorskega bataljona prispemo v zanimivo stanovanjsko naselje tik ob mestni obvoznici, kjer si ogledamo atrijske hiše in stanovanjski dvojček. Po Dunajski cesti prečkamo obvoznico, kjer si ogledamo poslovno stanovanjska kompleksa Dunajski mozaik in Dunajske kristale.  Po povratku znotraj mestnega prometnega obroča krenemo v smeri soseske BS3 in športnega parka Stožice, kjer ogled tudi zaključimo. Za entuzijaste pa je na voljo še podaljšan izlet po Vojkovi ulici, čez reko Savo vse do industrijske cone Črnuče, naselja Ježica in mega stanovanjskega kompleksa Ruski car.

Dogodek je brezplačen. Prijave:  galerija@dessa.si

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.