Dogodki

Josef Koudelka: Sledi / Vestiges 1991–2012

Galerija Jakopič, Ljubljana

M.O.

20.5. - 3.9.2014

»Pogosto sem si zastavil to vprašanje. Ko od zore do mraka hodim po teh zapuščenih krajih, se vprašam: »Zakaj si tukaj?« Ne znam natančno odgovoriti na to vprašanje. Kar v bistvu prevladuje, je čar lepote, osamljenost v lepoti, lepota, ki izziva in ki hrani misel. Lepota je tista, ki me privablja že 21 let in ki me vodi, da se večkrat vrnem na iste kraje. Vsakič v upanju, da jo bom ujel bolje kot pri prejšnjem obisku« … »Lepota ni vse. Obstaja tudi nekakšna poezija in bistroumnost, ki se kažeta v kombinaciji več elementov: popolne lokacije, ki so si jo izbrali graditelji, stavbnih ruševin ter zgodovine in vredno, o katerih pripovedujejo.«  J. Koudelka

Če se v razvlečenih poletnih ljubljanskih dneh nimate kam dati, se podajte na ogled razstave Sledi / Vestiges 1991-2012. Razstava predstavi delo fotografa, ki je zapustil poklic letalskega inženirja, da bi se posvetil svoji strasti – fotografiji. Skozi leta ustvarjanja, od začetnega fotografiranja gledaliških predstav, dinamičnega življenja v romskih skupnostih, se je njegovo oko zlagoma umirilo na izpetih zgodbah Sredozemlja.

Razstava predstavlja plod več desetletnega, še ne končanega opazovanja razkroja grške in rimske sredozemske krajine, vodoravnega in navpičnega sveta, stebrov, trgov, stopnic in timpanonov ovitih v plazeče se večerne sence, ali pa le obrisanih s potezami tipajočih jutranjih žarkov sonca.

Avtor zapiše, da ni dobrih fotografov, so le dobre fotografije, zatorej naj le te govorijo same.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.