Dogodki

Slovenija nanoturizem

AA Visiting School Slovenia - predstavitev projektov

KSEVT, Vitanje

25. 07. 2014, 14:00

V petek, 25.7.2014 bo v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) v Vitanju potekala predstavitev projektov, zaključna žirija in otvoritev razstave mednarodne arhitekturne delavnice AA Visiting School Slovenia Slovenia, Vitanje z naslovom nanoSLOVENIA.nanotourism.

.

Na zaključni žiriji bodo sodelovali arhitekt Vasa Perović (bevk perović arhitekti), oblikovalec Nikola Radeljković (NUMEN / For Use), Dragan Živadinov (post gravity teater), Miha Turšič (KSEVT), ter direktorja letošnje delavnice Aljoša Dekleva in Tina Gregorič (dekleva gregorič arhitekti).

AA Visiting School Slovenia (AAVSS), je poletna šola oz arhitekturna delavnica ki je letos prvič organizirana v Sloveniji v sklopu programa Visiting School priznane arhitekturne šole Architectural Association iz Londona.

Nanoturizem je osrednja tema raziskovanja in delovanja AA Visiting School Slovenia. Nanoturizem je termin, s katerim poimenujemo kreativno kritiko na obstoječo, trajnostno neobstojno in hitro rastočo panogo turizma. Izziv nanoturizma je določiti alternativo obstoječemu modelu turizma z lokalno orientiranim in trajnostnim modelom turizma. Ambicija in potencial nanoturizma presega golo področje turizma ter želi iskati možnosti za nove oblike lokalih mikroekonomij. Nanoturizem je trenutno v fazi razvojne teorije, ki jo AAVS Slovenia razvija v sodelovanju z BIO 50, Ljubljana.

.

Poletna šola na temo nanoturizma deluje na principu doživetvenega turizma in omogoča širok spekter pristopov pri snovanju inovativnih konceptov, bodisi v obliki mikro intervencij v merilu 1:1 ali celostnih rešitev za obstoječe kontekste. Predlogi se manifestirajo v obliki akcij ali prostorskih instalacij, ki so bodisi začasne ali permanentne narave in se izražajo kot popolnoma nov pogled na turizem.

.

AA Visting School Slovenia sodeluje z uglednim Bienalom industrijskega oblikovanja Ljubljana (BIO 50) in njegovim kustosom, Janom Boelenom, direktorjem galerije Z33 in tutorjem AA Visiting School, v multdisciplinarni raziskavi o možnih prihodnosth oblikovanja in razvoja turizma. Nanoturizem je tema ene izmed delovnih skupin na BIO 50, in se razvija v sodelovanju s programom AA Visiting Schools, deluje pa že od začetka letošnjega leta. Izbrani rezultati obeh delovnih skupin bodo postali tudi del končne razstave in kataloga BIO 50.

AA Visiting School Slovenia 2014 arhitekturna delavnica se odvija v okviru objekta KSEVT, Kulturnega Centera Evropskih Vesoljskih Tehnologij v Vitanju, ki je od svoje uradne otvoritve leta 2012 v Vitanje privabilo več kot 25.000 obiskovalcev letno. KSEVT ima za Vitanje in širšo regijo velik javni vpliv in se iz leta v leto proslavlja kot edinstvena institucija v svetu, ki se ukvarja z kulturalizacijo bivanja v vesolju. Različna predavanja, delavnice ter drugi dogodki prav zaradi svoje posebnosti privabljajo vedno več ljudi in prav s tem se povečuje interesna sfera po turističnih kapacitetah v okolici. Prav to pa odpira priložnost za razmislek o novih potencialih odnosa med institucijo KSEVT, njenih obiskovalcih in prebivalcih Vitanja.

.

Od uvodnega dogodka 07.07.2014 se je in se bo v okviru AA Visiting School Slovenia odvila serija dogodkov, kjer sodelujejo mednarodni strokovnjaki iz področja arhitekture in oblikovanja:

Vedran Mimica – Profesor, Associate Dean of Research IIT, Chicago, USA

Christopher Pierce – Architectural Association London, direktor AA Visiting School programa

Jan Boelen – Z33 House for Contemporary Art in BIO 50 kurator, vodja magistrskega programa Social Design, Design Academy Eindhoven,

Miha Turšič – direktor KSEVT,

Dragan Živadinov – KSEVT in post-gravity teater,

Boštjan Vuga – Sadar + Vuga arhitekti, predavatelj na različnih evropskih šolah za arhitekturo,

Vasa J. Perović – Bevk Perović arhitekti, predavatelj na Fakulteti za Arhitekturo, Ljubljana,

Nikola Radeljković – NUMEN / For use, Hrvaška

Nejc Matjaž – ONDU, Slovenija

Blaž Šef – igralec KSEVT, Vitanje

.

Udeleženci letošnje arhitekturne delavnice AA Visting School Slovenia so študentje arhitekture in mladi arhitekti iz različnih držav in kulturnih okolij:

Samo Bojnec – Slovenija,

Natalie Jasinski – Poljska,

Marijan Ladić – Hrvaška,

Jurij Ličen – Slovenija,

Janaina Lisiak – Brazilija,

Anja Petek – Slovenija,

Arefeh Sanai – Iran,

Kaja Švab – Slovenija,

Valentin Tribušon – Slovenija,

Dorian Vujnovič – Hrvaška,

Runze Wang – Kitajska,

Zizhengyan Yang – Kitajska,

Aleš Žmavc – Slovenija,

Vid Žnidaršič – Slovenija.

.

AA Visiting School Slovenia team:

Aljoša Dekleva, direktor AAVSS,

Tina Gregorič, direktor AAVSS,

Jakob Travnik, asistent AAVSS.

.

Več o mednarodni arhitekturni delavnici:

http://www.aaschool.ac.uk/STUDY/VISITING/slovenia

http://aavisitingschool-slovenia.squarespace.com/

https://www.facebook.com/pages/AA-Visiting-School-Slovenia-Vitanje/236026283251150?fref=ts

.

————————————————————————————-

.

Program 25. 07. 2014

.

14:00 – 15:00

odprti termin za pogovor z organizatorji in udeleženci delavnice AA Visiting School Slovenia

15.00

predstavitve zaključnih projektov udeležencev AA Visiting School Slovenia (projekcija predstavitev žiriji: Dragan Živadinov, Miha Turšič, Vasa Perović, Nikola Radeljković, Tina Gregorič, Aljoša Dekleva) po skupinah:

- KSEVT hotel

- hang-out Vitanje

- KSEVT playground

- Vitanje expo @KSEVT

18:30

odmor za kavo

19:00

Predavanja gostujočih žirantov:

- Vasa J. Perović (Bevk Perović arhitekti, Slovenija)

- Nikola Radeljković (NUMEN / For use, Hrvaška)

20:00

Otvoritev razstave AA Visiting School Slovenia 2014, Vitanje.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.