Dogodki

Slovenija nanoturizem

AA Visiting School Slovenia se poslavlja

KSEVT, Vitanje

8. avgust 2014

V petek 08.08.2014 se v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) v Vitanju zaključuje razstava s predstavitvijo projektov mednarodne arhitekturne šole AA Visiting School Slovenia, Vitanje 2014 z naslovom »Nanotourism«.

AA Visiting School Slovenia (AAVSS), je poletna šola, ki je bila letos prvič organizirana v Sloveniji v sklopu programa Visiting School priznane arhitekturne šole Architectural Association iz Londona.

Nanoturizem je osrednja tema raziskovanja in delovanja AA Visiting School Slovenia. Nanoturizem je termin, s katerim poimenujemo kreativno kritiko na obstoječo, trajnostno neobstojno in hitro rastočo panogo turizma. Izziv nanoturizma je določiti alternativo obstoječemu modelu turizma z lokalno orientiranim in trajnostnim modelom turizma. Ambicija in potencial nanoturizma presega golo področje turizma ter želi iskati možnosti za nove oblike lokalih mikroekonomij. Nanoturizem je trenutno v fazi razvojne teorije, ki jo AAVS Slovenia razvija v sodelovanju z BIO 50, Ljubljana.

Poletna šola na temo nanoturizma deluje na principu doživetvenega turizma in omogoča širok spekter pristopov pri snovanju inovativnih konceptov, bodisi v obliki mikro intervencij v merilu 1:1 ali celostnih rešitev za obstoječe kontekste. Predlogi se manifestirajo v obliki akcij ali prostorskih instalacij, ki so bodisi začasne ali permanentne narave in se izražajo kot popolnoma nov pogled na turizem.

Poučevanje arhitekture v poletni šoli AAVS Slovenija je zavestna iz namensko drugačna izkušnja od konvencionalnega poučevanja arhitekture v standardnih arhitekturnih šolah. Študentje se soočajo s skupinskim delom, z vključevanjem in sodelovanjem uporabnikov v proces oblikovanja (t.i. co-design ali co-creation), z oblikovanjem družbe namesto oblikovanjem objektov (t.i. Social Design), z ustvarjanjem strategij… Osredotočiti se morajo na tri pomembne arhitekturne sestavine: lokacijo, uporabnika in material. Proces dela, ki je enako pomemben kot sam projekt oz rezultat, poteka v zanki, kjer se v kožno izmenjujejo:  »raziskava«, »oblikovanje« in »proizvajanje prototipov«.

Štiri skupine so se ukvarjale s tremi temami letošnje poletne šole:

1. Tema: Strategije nastanitve v Vtianju

a/ Skupina z imenom projekta: HangOut Vitanje

»Po izgradnji KSEV-ta se je stanje v Vitanju močno spremenilo. Kraj, kjer stanuje okrog 800 prebivalcev se je moral soočiti s prihodom okrog 30.000 turistov na leto. Večina obiskovalcev pride na ogled razstave v KSEVT-u, po obisku pa hitro zapustijo vas. Ena od tem delavnice o nanoturizmu je bila raziskati možnosti za novo ponudbo aktivnosti, ki bi dale obiskovalcem razlog da ostanejo ter raziščejo še ostale predele kraja. Če želimo, da obiskovalci ostanejo dlje časa, pa moramo poskrbeti tudi za njihovo nastanitev, ki lahko traja samo nekaj ur ali pa nekaj dni. Projekt Hang Out Vitanje predstavlja rešitev v obliki posebnih visečih mrež. Mreže so izdelane s tehniko klekljanja in so prilagojene posebej za lokacije v kontekstu kraja. Mreža hkrati ponuja aktivnost in možnost nastanitve, ter predstavlja alternativo izgradnji hotela. Uporabniki visečih mrež le-te dobijo v začasno uporabo v Ksevtu, svojo izkušnjo pri raziskovanju kraja in njegovih specifičnih posebnosti pa delijo z ostalimi bodočimi uporabniki storitve na posebni spletni strani projekta HangOut Vitanje v sklopu Vitanjske spletne strani.«

2. Tema: Objekti aktivacije

a/  Skupina z imenom projekta: KSEVT Outdoor Community

»Želimo si, da bi KSEVT predstavljal pomembnejši del vsakdana občanov Vitanja. V tej želji smo se poglobili v življenjski slog prebivalcev Vitanja in analizirali njihove želje, skrbi, se z njimi družili in tako začeli razmišljati o sistemu intervencij, ki bi zbližale občane in institucijo KSEVT. Skozi tri tedne našega bivanja v Vitanju smo organizirali različne dogodke, kot so KSEVT-FEST (nogometne tekme, odličen golaž ter večerni letni kino – kinoKSEVT, ki bo na našo pobudo obratoval še do konca letošnjega poletja, ter odprto »šah igrišče«). Množična udeležba teh dogodkov je bil dokaz, da je potreba po tovrstnem programu še kako velika. Za prireditve smo izdelali preproste lesene intervencije, ki bi omogočale nadaljnje izvajanje dogodkov ter tako vzpodbujalo tudi prihodnje sodelovanje lokalne skupnosti s KSEVT-om.«

b/  Skupina z imenom projekta: Vitanje expo @KSEVT

»Skupina Vitanje expo @KSEVT se ukvarja s t.i. objekti aktivacije. Gre za objekt, prostor ali dogodek, ki uspe na socialni in emocionalni ravni povezati ljudi, prebivalce Vitanja in institucijo ter obiskovalce KSEVTa. Povezavo skušamo ustvariti skozi razstavo fotografij Vitanjčov, ki so le-te posneli po našem vabilu. Na razstavi, ki se je odvijala ob zaključni predstavitvi projektov poletne šole AA Visiting School, bodo razstavljeni tudi izdelki lokalnih obrtnikov. Z razstavo pod vprašaj postavljamo načelo KSEVTa, ki popolnoma ločuje program KSEVTa od programa Vitanja, kar na simbolni ravni pokažemo tudi z premišljeno izbiro materiala za razstavno postavitvijo, ki izhaja iz lesenih letev, pol produkta vseh vitanjskih žag.«

3. Tema: Razstava kot hotel

a/ Skupina z imenom projekta: KSEVT hotel

»KSEVThotel obstoječi instituciji KSEVTa doda program hotela. Hotel deluje dvojno, 3D  (tri dimenzionalno) spanje ponudi kot individualno izkušnjo posameznikom, v centralnem prostoru in steklenih cilindrih, hkrati pa lahko ponudi poceni in dostopno izkušnjo 3D spanja večjim skupinam, tako lahko sodelujoči v delavnicah in raznih dogodkih v KSEVTu prenočijo kot del razstave na razstavni rampi ali v centralnem delu. Hotel se, skladno s konceptom institucije ukvarja s človeško percepcijo prostora, gravitacije, vesolja… Skupinska izkušnja 3D spanja je omogočena z modularnimi piramidalnimi blazinami, ki podpirajo celotno telo, individualna pa s posebno »brez težnostno« obleko s sistemom obešal, ki razporedijo težo človeka po celotni površini telesa in omogočijo udobno spanje z razgledom v zraku.«

V treh tednih se je v okviru AA Visiting School Slovenia odvila serija dogodkov, kjer so sodelovali mednarodni strokovnjaki iz področja arhitekture in oblikovanja:

Vedran Mimica – Profesor, Associate Dean of Research IIT, Chicago, USA, Christopher Pierce – Architectural Association London, direktor AA Visiting School programa Jan Boelen – Z33 House for Contemporary Art in BIO 50 kurator,  vodja magistrskega programa Social Design, Design Academy Eindhoven, Miha Turšič – direktor KSEVT, Dragan Živadinov – KSEVT in post-gravity teater, Boštjan Vuga – Sadar + Vuga arhitekti, predavatelj na različnih evropskih šolah za arhitekturo, Vasa J. Perović – Bevk Perović arhitekti, predavatelj na Fakulteti za Arhitekturo, Ljubljana, Nikola Radeljković – NUMEN / For use, Hrvaška, Nejc Matjaž – ONDU, Slovenija, Blaž Šef – igralec, KSEVT, Vitanje

Udeleženci letošnje arhitekturne delavnice AA Visting School Slovenia so študentje arhitekture in mladi arhitekti iz različnih držav in kulturnih okolij:

Samo Bojnec – Slovenija, Natalie Jasinski – Poljska/Avstrija, Marijan Ladić – Hrvaška,  Jurij Ličen – Slovenija, Janaina Lisiak – Brazilija, Anja Petek – Slovenija, Arefeh Sanai – Iran, Kaja Švab – Slovenija, Valentin Tribušon – Slovenija, Dorian Vujnovič – Hrvaška, Runze Wang – Kitajska/Avstralija, Zizhengyan Yang – Kitajska/Avstralija, Aleš Žmavc – Slovenija, Vid Žnidaršič – Slovenija.

Več o mednarodni arhitekturni delavnici:

http://www.aaschool.ac.uk/STUDY/VISITING/slovenia

http://aavisitingschool-slovenia.squarespace.com/

https://www.facebook.com/pages/AA-Visiting-School-Slovenia-Vitanje/236026283251150?fref=ts

AA Visiting School Slovenia skupina:

Aljoša Dekleva, direktor AAVSS, Tina Gregorič, direktor AAVSS, Jakob Travnik, asistent AAVSS.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.