Novice

Ljubljanski študenti arhitekture uspešno zasnovali vinarno pri Veroni

Zmaga na mednarodnem natečaju mladih arhitektov

Anja Planišček

01.09.2014

Skupina študentov ljubljanske Fakultete za arhitekturo je zmagala na mednarodnem natečaju mladih arhitektov za preureditev stare vinarne Cantina Valpolicella Negrar v vinorodnem okolišu Verone v Italiji. Skupina v sestavi Dominika Košaka, Roka Primažiča, Ambroža Bartola, Mihe Munde in Roka Staudacherja, je žirijo, ki je izbirala med 421 predlogi, prepričala z rešitvijo, ki na sodoben način interpretira motive iz lokalnega okolja, tradicije in vsakdanjega življenja prebivalcev. Rešitev gradi na izboru lokalnih materialov in gradbenih tehnik ter poudarjeni čutni izkušnji prostorov. Spoznavanje vinarske kulture obravnava kot celostno izkušnjo, ki povezuje tradicijo, sodobnost ter naravo in arhitekturo.

Natečaj je zahteval preureditev vinarne, ki je bila ustanovljena l. 1933 v izjemnem krajinskem in zgodovinskem kontekstu vinorodnega okoliša Verone. Vinarna se je vse do današnjih dni nenačrtno razširila v prostorsko nerazpoznaven, razdrobljen in funkcionalno težko obvladljiv kompleks. Programska naloga natečaja je zato zahtevala preureditev celote v sodobni ‘center vinarske kulture’ z muzejem, prostori za degustacijo vin ter proizvodnim in administrativnim delom.

Rešitev ljubljanskih študentov predlaga rušitev obstoječe poslovne stavbe in dela skladišč ter ohranitev glavne proizvodne hale. Odstranjene dele nadomeščata dva nova volumna, ki objameta ohranjene strukture. Prvi volumen je lahek, svetel in prosojen ter zalebdi nad podolgovatim skladiščem vina, katerega se dotakne le z minimalnim številom podpor. Drugi je grob, težek in temačen ter vraščen v teren. Z obstoječo proizvodno hale se stika le v kletni etaži. Ostali del obstoječe stavbe je zavit v energetsko učinkovit ovoj, kar ustvarja diskreten videz celote.

Zasnovo označuje kompozicijsko načelo kontrasta med lahkim in težkim ter svetlim in temnim, kar se izraža v postavitvi v prostor, izboru materiala in čutnem doživljanju prostora. Vkopani volumen je narejen iz teraca: na zunanji strani je poliran, kar mu daje videz velikega monolita, v notranjih ambientih pa je grobo obdelan. Način obdelave materiala izhaja iz okolice, tako kot kamen lessinia, ki je uporabljen kot agregat teraca. Lebdeči volumen je iz jekla, stekla in lesa, kar mu daje občutek lahkotnosti in prosojnosti – struktura spominja na veliko pergolo, ki se subtilno razpenja nad prostrano gričevnato pokrajino z vinogradi.

Programska organizacija nove ureditve je preprosta in jasna, odlikuje pa jo možnost prilagodljivosti prostorov različnim vsebinam: skladišče deluje kot fluidni prostor, ki se prilagaja različnim uporabam in znotraj katerega so organizirane utilitarne povezave. Fleksibilnost notranjega prostora omogoča velika streha, ki pokriva celotno skladišče. Znotraj statične višine njene konstrukcije so izobraževalne vsebine, pisarne in mešani program s panoramskimi pogledi na okoliške vinograde. Prostor prebada svetlobni atrij, ki dovaja svetlobo v skladišče in posredno pisarne. Raziskovalni laboratorij je lociran tako, da omogoča pregled nad proizvodnjo v obstoječi stavbi.

Reprezentativni program vinarne je v vkopanem volumnu na podzemnem nivoju -1. Njegova groba, hladna in temačna notranjost ustvarja prostorsko dramatičnost in različne občutke. Zidovi iz surovega, grobo obdelanega teraca spominjajo na kamnolom in hkrati na stare tradicionalne vinske kleti. Ob zidovih so trije manjši ambientalni volumni z različnimi vzdušji. V teh treh kontemplatitvnih ambientih preizkušnja vina postane duhovna izkušnja, ki povezuje tradicijo, sodobnost ter naravo in arhitekturo.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Avtorji arhitekture:
Dominik Košak, Rok Primažič, Ambrož Bartol, Miha Munda in Rok Staudacher – študenti FA UL

Člani žirije:
Nicola Scaranaro – FOSTER+PARTNERS, London, UK
www.fosterandpartners.com

Alfonso Femia – 5+1 AA, Genova, Italija
www.5piu1aa.com

Markus Scherer - MARKUS SCHERER ARCHITEKT, Merano, Švica
www.architektscherer.it

Fiorenzo Valbonesi – ASV3, Cesena, Italija
www.asv3.com

Antonio Ravalli – ANTONIO RAVALLI ARCHITETTI, Ferrara, Italija
www.antonioravalli.it

Več:
http://www.youngarchitectscompetitions.com/en/wcc-competition.html

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.