Novice

Vertikalni vrt na Mali ulici

Inovantiven pristop v urejanju javnega vrta

Uredništvo

10.09.2014

V središču Ljubljane je nastal prvi vertikalni vrt v Sloveniji na javnem prostoru. Gre za projekt, ki ga v okviru družinskega centra na Mali ulici sofinancira Mestna občina Ljubljana in je plod slovenskega znanja. Prvič se s sistemom zalivanja s podtalnico rešuje problem zalivanja pozimi, da voda ne zmrzne in se rastline ne posušijo. Tehnološki eksperiment dopolnjuje arhitekturno inovativen pristop, saj se zelena fasada kombinira z namensko izbranimi elementi opreme, ki imajo edukativen učinek za otroške obiskovalce družinskega centra.

Vertikalni vrt je močan element zunanjega otroškega igrišča, v katerega vnaša dodatno dinamiko. Zasnovan je kot zelena površina izmenjujočih rastlin, ki so v skupinah izbrane po posebnem redu, med njimi je vkomponirana oprema, ki simbolizira element vode, oblakov in kapelj ter unikatno glasbilo z ribami. Oblaki so izdelani iz svetlo modre odbojne površine, kapljice so zasnovane kot obešeni elementi, ki se gibljejo v zraku in ustvarjajo dinamiko v kompoziciji vertikalnega vrta. Element Ljubljanice je ustvarjen z vijugasto obliko iz modre odbojne površine, pod njo je izvedeno glasbilo iz posameznih obešenih predmetov v obliki rib, na katere otroci lahko igrajo z udarjanjem s paličicami. V delu pod glasbilom so zasajene dišavnice in jagode, katere otroci lahko nabirajo, vonjajo in jih preizkušajo ter tako spoznavajo, da brez vode ni rastlin in življenja.

Poseg je izveden na fasadah v bruto površini 71m2 s patentirano obliko panelov, ki ponujajo optimalno razrast rastlin, katere se sadijo v poševne odprtine, optimalno nagnjene proti soncu v izmeničnem rastru, ki zagotavlja dovolj prostora vsaki posamezni sadiki. V praksi se bo preizkusila možnost preživetja rastlin v mrzlih zimskih pogojih, saj so do sedaj aplikacije vertikalnih vrtov preveč rizične s stališča trajnega nasada prav zaradi propada rastlin zaradi zimske suše.

Vodja projekta je arhitektka Mateja Panter, ki je skupaj z arhitektko Špelo Kuhar zasnovala projekt zelene stene, patentirane stenske panele in študijo izvedljivosti stenskega ogrevanja pa podjetje Humko Bled, ki je tudi postavilo celoten projekt.

……………………………………………………………………………………………………………………………

Projektantki:
Mateja Panter, udia
Špela Kuhar, udia

Izvajalec:
Tomaž Čufer, Humko d.o.o., Bled

Investitor:
MOL, Oddelek za urejanje prostora

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.