Dogodki

“Arhitektura za bodočega človeka”

Razstava o prekmurskem arhitektu Francu Novaku

18. september, ob 20.00 uri v galeriji DESSA

Vabljeni  na odprtje razstave avtorjev Mete Kutin in Tomaža Ebenšpangerja, ki bov četrtek, 18. septembra 2014, ob 20.00 v galeriji DESSA.

Obljeni tudi  na voden ogled s predavanjem, ki bo pred zaključkom razstave, v ponedeljek, 13. oktobra 2014, ob 19.00 v galeriji DESSA.

Razstava želi opozoriti na izbrana dela Franca Novaka (1906 – 1959), prvega mestnega arhitekta Murske Sobote.

Novak se je šolal pri Petru Behrensu in delal v pariškem biroju Le Corbusierja, od koder je prinesel nove zamisli in vizije o prostorskem razvoju in nalogah arhitekture. Njegove stavbe z belimi fasadami, ravnimi strehami in visoko kakovostjo bivanja so ob nastanku močno izstopale iz takrat še napol vaške okolice Murske Sobote. Prekinile so s tradicijo gradnje podolgovatih, pritličnih hiš z dvokapnimi strehami, historično okrašenimi  fasadami in temačnimi prostori v notranjosti ter pripovedovale so o novih, boljših časih. Oziroma, kot je zapisal Novak sam:

»Velikokrat se praktičnost in lepota tudi ne podvržeta potrebi in namenu in podoba je, da se je arhitekt zmotil. V resnici pa današnji človek, stanovalec, ni tako daleč in zato resnična potreba današnjega stanovalca teh modernih zgradb ni ista kakor potreba ljudi, na katere je mislil arhitekt pri svoji zasnovi. Za bodočega človeka so mišljene zgradbe, za onega, ki ga bo dala mogoče že naslednja generacija.« (Mladi Prekmurec, marec-april, 1939, Čas in arhitektonsko oblikovanje, str. 104)

Avtorja razstave, arhitekta Meta Kutin in Tomaž Ebenšpanger, sporočata, da so mnoga Novakova dela, ki so nekoč uspešno združevala ideale stroke, želje naročnika in možnosti kraja oziroma časa, zaradi neprimernega prenavljanja in vzdrževanja danes podvržena degradaciji. Zato se izgubljata spomin na svetlo obdobje prostorskega razvoja Murske Sobote in spomin na pomemben prispevek k slovenski arhitekturi nasploh.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.