Dogodki

Otvoritev BIO 50

Bienale oblikovanje v Ljubljani predstavlja rezultate šestmesečnega sodelovalnega procesa

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Grad Fužine

18. september 2014, ob 20:00

BIO 50, Bienale oblikovanja, bo z otvoritvijo 18. septembra 2014 v Ljubljani predstavil rezultate šestmesečnega sodelovalnega procesa več kot 120 oblikovalcev, multidisciplinarnih strokovnjakov, institucij in podjetij. Nagrade za najboljše sodelovanje bo izbranim podelila žirija BIO 50, ki jo sestavljajo oblikovalec Konstantin Grcic, komentatorka oblikovanja Alice Rawsthorn in oblikovalec ter profesor Saša J. Mächtig. Pred otvoritvijo bo potekal pogovor z Alice Rawsthorn, Justinom McGuirkom in Janom Boelenom.

Enajst skupin, združenih znotraj eksperimentalnega koncepta BIO 50, se je ukvarjalo s temami: Dostopno življenje, Spoznaj svojo hrano, Javna voda – javni prostor, Hoja po mestu, Skrite obrti, Sistem mode, Hekanje gospodinjskih aparatov, Nanoturizem, Motorne enote, Opazovati vesolje in Oblikovanje življenje, ter ustvarilo posebne projekte, ki so jih razvili in uresničili v času bienala.

Po intenzivnem raziskovanju, kjer sta bila sodelovanje in učenje temeljni vrednoti, so rezultati izjemno raznoliki, od serije gospodinjskih aparatov, razvitih na podlagi enakih načel, ki oblikujejo odprtokodno programsko opremo, do vrtnega paviljona, razvitega skupaj z lokalnimi prebivalci, kar naj bi spodbujalo nove razprave o hrani. Ostali rezultati vključujejo performativni poskus, ki preizprašuje način, kako doživljamo hojo po mestu, pa tudi večnamenski motor, ki služi kot orodje za preživetje v distopični viziji prihodnosti.

Program otvoritve:

20.00 BIO 50: 3, 2, 1…TEST, otvoritev in podelitev nagrad

Bienale oblikovanja bodo odprli: Matevž Čelik, direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, Janez Škrabec, predsednik Prireditvenega odbora BIO, Lilijana Madjar, direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, Alice Rawsthorn, članica žirije BIO 50, Jan Boelen, Maja Vardjan ter Cvetka Požar, kustosi BIO 50.

18.00 OBLIKOVANJE VSAKDANJEGA ŽIVLJENJA, predavanje in pogovor, v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje z gosti Alice Rawsthorn, Justinom McGuirkom in Janom Boelenom. Alice Rawsthorn je mednarodno uveljavljena komentatorka oblikovanja (International New York Times, The Guardian idr.), avtorica knjige Hello World: Where Design Meets Life in predavateljica na številnih pomembnih mednarodnih dogodkih, med drugim na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu.

Justin McGuirk je pisatelj, avtor knjige Radical Cities, kritik, kustos in direktor Strelka Press. Dolga leta je bil kritik za področje oblikovanja pri The Guardian, urednik revije Icon in svetovalec za revijo Domus.

Je prejemnik Zlatega leva na Beneškem arhitekturnem bienalu 2012 za razstavo Urban Think Tank. Jan Boelen je kustos BIO 50, sicer pa kritik in kustos, ustanovitelj in umetniški direktor galerije Z33 v Hasseltu (Belgija), vodja podiplomskega programa socialnega oblikovanja na Design Academy v Eindhovnu ter vodja flamskega odbora za arhitekturo in oblikovanje.

10.00 NOVINARSKA KONFERENCA BIO 50 v Muzej za arhitekturo in oblikovanje, ki ji bo sledil VODEN OGLED razstave s kustosi in žirijo BIO 50 po razstaviščih v MAO, Galeriji Jakopič in Moderni galeriji (samo s prijavami na infobio@mao.si).

10.00–18.00 BIO 50, predogled razstave, individualni ogled na treh razstaviščih v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Moderni galeriji in Galeriji Jakopič (samo s prijavami z izpolnitvijo obrazca).

Več lahko preberete na: bio.si

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.