Dogodki

Odprte hiše Slovenije

celotna Slovenija

prvi vikend v oktobru - 3. - 5. oktober

Odprte hiše Slovenije so del mednarodne mreže OpenHouseWorldWide, ki se je začela leta 1992 v Londonu in danes deluje v 23 mestih po celem svetu. Poslanstvo svetovne mreže je približati dobro arhitekturo širšim množicam, saj lahko dobra arhitektura izboljša naše življenje. Odprte hiše si prizadevajo tudi za uveljavljati odličnost v arhitekturni stroki ter visoke standarde v praksi. Mednarodna pobuda Open House na leto pritegne milijon obiskovalcev po celem svetu.

V Sloveniji bomo letos, prvi vikend v oktobru (3.-5. oktobra) obeležili že peto obletnico OHS. Na ogled bo več kot 100 objektov kakovostne sodobne arhitekture, izbranih javnih objektov, ki javnosti načeloma niso dostopni, a so pomembni z vidika kulturne dediščine, ali papredstavljajo pomembne objekte za delovanje družbe. Organizirana bodo tematska vodenja in filmske projekcije. Objekte bodo predstavljali avtorji, lastniki in drugi strokovnjaki. Ogledi so brezplačni. Rezervacije so potrebne pri zasebnih objektih in posebej označenih objektih. Rezervacije bodo na voljo po 29. septembru. Objekte si lahko ogledate na spletnem portalu kakovostne slovenske sodobne arhitekture. Objekti so razvrščeni po različnih kriterijih: po namenu (zasebni, kulturni, turistični…), regiji, glede na avtorje, izpostavljeni so leseni objekti, energijsko varčni objektispletni portal kakovostne slovenske sodobne arhitekture. Objekti so razvrščeni po različnih kriterijih: po namenu (zasebni, kulturni, turistični…), regiji, glede na avtorje, izpostavljeni so leseni objekti, energijsko varčni objekti…

Osrednji dogodek OHS 2014 bo predstavljala razstava o pomenu inkluzivnega oblikovanja v prostoru, z naslovom z naslovom INGORANCA = TEMA = OVIRA. Na ogled bo v Galeriji Kresija v Ljubljani od 3.- 17.10.2014.

Letošnja kampanja Skoraj nič energijske hiše, ki jo vodi Gradbeni inštitut ZRMK, bo potekala v obdobju treh podaljšanih vikendov. Od 3. do 5. oktobra bo potekala v sodelovanju z Odprtimi hišami Slovenije – OHS. Druga dva vikenda pa bosta še od 7. do 9. in od 14. do 16. novembra.

Letošnja kampanja Skoraj nič energijske hiše, ki jo vodi Gradbeni inštitut ZRMK, bo potekala v obdobju treh podaljšanih vikendov. Od 3. do 5. oktobra bo potekala v sodelovanju z Odprtimi hišami Slovenije. Druga dva vikenda pa bosta še od 7. do 9. in od 14. do 16. novembra.

OHS vodi in organizira zasebni zavod Afront, zavod za prostorsko inovativnost. Projekt vodijo arhitektki Ana Struna Bregar in Lenka Kavčič ter magistra zgodovine arhitekture Kristina Dešman, s številnimi sodelavci. Projekt je bil leta 2012 nagrajen z najvišjim strokovnim priznanjem Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture.

Pri izboru projektov za program Odprte hiše Slovenije je poudarek na sodobni arhitekturi, inovativnih rešitvah, prilagojenosti na lokacijo, možnostih spreminjanja objektov glede na potrebe uporabnikov, trajnostni način gradnje. Vsako leto na program OHS potrdi strokovni odbor.

Strokovni odbor OHS 2014:

Victoria Thornton – Open House London

Lenka Kavčič – OHSIgor Španjol – MSUM +

Darja Matjašec – Biotehniška fakulteta, Oddelek za krajinsko arhitekturo

Mitja Petrovič – Publicis Groupe Slovenija

Odprte hiše si lahko tekom leta ogledate še v 23 mestih po celem svetu. Datume partnerskih mest mednarodne mreže Open House WorldWide, ki se je začela leta 1992.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.