Dogodki

APERTURE

Razstava in predavanje italijanskega biroja Geza

Galerija Dessa, Ljubljana

20. oktober 2014 - predavanje, 18.30 v Plečnikovi predavalnici na FALJ in otvoritev, 20.00 v galeriji DESSA

Vabimo vas na odprtje razstave GEZA arhitektov iz Vidma/Udin, ki bo v ponedeljek, 20. oktobra 2014 ob 20.00 v galeriji DESSA.

Pred tem vas vabimo tudi na njihovo predavanje, ki bo ob 18.30 v Plečnikovi predavalnici na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.

V katalogu ob razstvi je arhitekt Giovanni Damiani zapisal:

Ena najbolj opaznih reči v delih arhitektov biroja GEZA je veščina zumiranja. V njunih projektih se pojavljajo stvari, ki jih opazimo od daleč, in take, ki jih opazimo od blizu. Rokodelski detajli se razkrijejo šele v zadnjem trenutku. Vztrajata pri črni barvi, ki številne podrobnosti prikriva vse do trenutka, ko se jim približamo, bodisi v stavbi bodisi zunaj nje. Arhitektura predstavlja lastne podobe s pomočjo oblikovalcev, ti pa izbirajo prave objektive, skozi katere jo opazujemo.

Naslov razstave Aperture – ki hkrati namiguje na odprtine, če ga beremo v italijanščini, in na zaslonko fotoaparata, če ga beremo v angleščini – je zato paradigmatičen. O fotografskih objektivih govorimo zato, ker arhitektura biroja GEZA na sodoben način uporablja trda, klasična orodja, ki so sočasno starodavna in sodobna. Za pogled na različne stvari uporabljamo različne objektive, kot pri vsakem boljšem fotoaparatu.

Ostajamo pri fotografiji, saj je ena od tem razstave kompozicija, torej izbiranje, kje in kaj bomo videli – znotraj in zunaj od znotraj. To je ena temeljnih značilnosti dela biroja GEZA, katerega arhitektura se prepleta s krajino, vendar ne zato, ker bi naravno prevzelo arhitektovo vlogo, ampak ker arhitektura sama pogumno in zavestno odloča o tem, kaj naj bo vidno. GEZA vztraja pri arhitekturi, v kateri se zunanjost in notranjost nujno povezujeta, se pogosto soočita druga z drugo in si po potrebi tudi nasprotujeta. Če ju ločimo, se neizogibno razvodenita in izgubita svojo moč. To je svetlobna leta daleč od nekaterih arhitekturnih usmeritev, ki v celoti izhajajo iz dialektičnega para lupina/pročelje nasproti interjerju.

Gri in Zucchi se zavedata, da se svet maje in da sta se označevalec in označenec podala vsak po svoji poti. Ob spoznanju, da so vse poti verodostojne, sta se odločila za tisto, na kateri oblikovanje povezuje stvari. Zato odpirata okvire, poglede in okna, ki so sestavni del površin v njunih projektih, ter tako ustvarjata nikoli povsem miroljubne stike med posameznimi sestavinami. Vešča sta starih orodij, s katerimi oblikovalec spreminja prostor – sprememb ritma, pospeševanja, krajšanja, širjenja – in jih pri natančnem oblikovanju podrobnosti tudi uporabljata. Njuno delo je izjemno uglajeno in spoštljivo do arhitekture in naročnika, do okolja in prostora, v katerem stoji, ter tudi do pravil poklica. In vendar nikoli ne zanemarita niti pomena arhitekture v svetu niti vloge arhitekta pri snovanju arhitekture.

Trije predstavljeni »triptihi« – Concrete, Tradition in Landscape – pri vsaki temi združujejo po eno delovno mesto in prebivališče ter nas vodijo skozi splet raziskav, ki sestavljajo večplasten in obenem neomajno preprost svet arhitekture biroja GEZA.

GEZA – Gri E Zucchi Architetti – je biro, ki že leta odločno in vztrajno raziskuje svetove, na zdrav način odmaknjene od mode in slogov, ki so v zadnjem času preplavili arhitekturo. Gri in Zucchi sta se izobraževala v Benetkah, a tudi drugod, saj sta oba potovala po Evropi in že v mladih letih sodelovala z nekaterimi najbolj zanimivimi tujimi arhitekturnimi studii. Nato sta ustanovila biro v Vidmu, mestu, ki je dalo nekaj najbolj znanih italijanskih arhitektov po drugi svetovni vojni. Njuna modernost je trdna in stalna, hkrati pa prijazna in spoštljiva do navad in tradicije. Ne želi vsiljevati revolucionarne preobrazbe, ampak pokazati, da so spremembe dobrodošle. Iz tega robnega položaja se je biro GEZA uveljavil doma in v tujini. Arhitekta sta bila med drugim dvakrat med finalisti za zlato medaljo na milanskem trienalu ter enkrat zmagala v kategoriji zasebnih naročnikov. Leta 2013 sta bila v finalu za nagrado Evropske unije Mies van der Rohe.

Razstava bo odprta do 24. novembra 2014.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.