Novice

Iskanje vizij arhitekture

Vpogled v 32. dneve arhitekture

Maša Ogrin

24.11.2014

Piranski dnevi arhitekture so se to soboto ponovno odvili v dvorani Tartinijevega gledališča v Piranu. Izhodišče letošnjih razmišljanj so bile vizije arhitekture. Tema se je skozi dogodek razpršila, vabljeni predavatelji so se teme dotikali iz najrazličnejših individualnih gledišč, kar je dalo vedeti, da sodobno arhitekturno ustvarjanje temelji na raznovrstnem, a aktivnem delovanju skupin. Nemogoče pa je zgrešiti, da svoje vizije arhitekti še vedno najraje izražamo vizualno, tudi če včasih na škodo pripovednega.

Uvodoma je bilo slišati artikulirano in razmišljujoče predavanje Miloša Kosca, izhajajoč iz diplomskega dela na temo ruševin, je tokrat govoril o gradbiščih, kot o nedokončanih objektih, ki vzbudijo upanje, vendar se večkrat izrodijo v dokončane »ne-navdihujoče fasade«. Zanosen začetek je s predavanjem o materialih v arhitekturi prizemljila ameriška arhitektka in predavateljica Lisa Huang, ki je predstavila eksperimentalne arhitekturne prakse, kjer taktilen pristop k oblikovanju pretehta prostorsko dimenzijo arhitekture. Avstrijski arhitekt Bernardo Bader iz Voralerberga, zibelke sodobne lesene arhitekture, je prikazal svoj način dela. Ustvarja iz lokalnih materialov iz okolice, lesa iz domačega gozda, opeke, betona in gradi poklicno zgodbo, temelječo na sonaravnosti in enostavnosti. Prikazani avtorski projekti so pokazali predvsem perfektno arhitekturno izvedbo.

Po kratkem odmoru je sledilo je predavanje Toma Frantzna, nizozemskega arhitekta, investitorja in poslovneža. Da bi se lahko kot ustvarjalec izpolnil, je posegel po ekonomskih vzvodih.  Navdihnjen z deli Johna Portmana je zgodaj postal (so)investitor svojih projektov in se na ta način izognil nenehnemu vpletanju  naročnikov v  svoje arhitekturne vizije. Ko je nase prevzel velik del finančnega tveganja, si je obenem pridobil zaupanje partnerjev. StudioUp in Jereb in Budja arhitekti so predstavili svoja dela. Gabrijel Kogan iz studia MK27 pa nam je privoščil fetišizacijo arhitekture skozi dovršene video posnetke svojih del, kar je odzvenelo kot nekašna osebna distopija arhitekturne vizije v času, ko svetovna kriza razžira poslednje temelje socialne države. Zadnje predavanje Ricarda Carvalha je uvodoma povzelo problem sodobne arhitekturne produkcije, ki se je oddaljila od zapisanih manifestov in odcepila od družbenih gibanj, videli pa smo enostavno, izčiščeno in visoko estetizirano arhitekturno dejavnost lisbonskega biroja. Njegovo predavanje je možno slišati tudi danes, 24.11. ob 19:30, na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.

Nekdanje skladišče Monfort je ponovno postalo prizorišče podelitve nagrad in priznanj Piranesi 2014 in razstave celovitega pregleda nominiranih del. Ob osrednji razstavi sta na razstavišču na ogled tudi zelo dodelani, študentski razstavi Dom za odskok, Fakultete za arhitekturo v Ljubljani in Drobci namišljene realnosti, Tehniške Univerze v Gradcu, ki bi si zaslužili še boljšo izpostavitev. Dogodek je prav tako pospremilo še nekaj razstav v Piranu, eno zanimivejših neuradnih oz. gverilskih prizorišč je prostor krajevne skupnosti na Župančičevi ulici v prizidku Apollonijeve palače. Če so le tej v preteklosti s prizidkom odvzeli tržni predprostor, galerija prostoru vrača javno vrednost.

Letošnja konferenca je bila kljub težavnemu času, uspešno izpeljana in z več kot dvesto obiskovalci obiskana bolj kot prejšnji dve leti. Organizacijska skupina je pripravila dinamičen povezovalni dogodek, ki mnogo dimenzijski umetnosti – arhitekturi, daje vrednost in čar. Morda prav zaradi njene povezovalne vloge, ki jo na prehodu v zimski čas še tako potrebujemo – da bomo lahko vztrajali v poklicu, ki namesto veliko poteznih projektov, danes morda odpira vprašanje dialoga in smisla. Posamezna predavanja v duhu individualnih vizij kažejo, da arhitektura zaenkrat še vedno ostaja v polju izgrajenega, hkrati pa se odpirajo možnosti, da prestopi, kot je namigovalo že uvodno predavanje, v polje grajenega.

-

Mednarodno nagrado Piranesi je prejel studio Gereben Marian za vinsko teraso in spa v mestu Eger na Madžarskem. Mednarodno priznanje pa je pripadlo A.biroju in Studio AKKA za projekt Nordijskega centra Planica, ter Petr Hajek arhitektom za Center za okoljsko izobraževanje in raziskave na Češkem. Študentsko mednarodno priznanje je prejel Gregor Ferenčak za idejno zasnovo reciklirnice v Savsekem naselju.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.