Dogodki

Odkrivanje mesta

Razstava del študentov École Nationale Supérieure d'Architecture iz Strasbourga

Urbanistični inštitut RS, Trnovski pristan 2, Ljubljana

4. december 2014 - 9. januar 2015

V četrtek, 4. decembra 2014, ste ob 17.00 vabljeni v knjižnico UIRS, na otvoritev del študentov Šole za arhitekturo iz Strasbourga.

Razstavljena so dela 22 študentov, ki  so med svojim študijskim obiskom Ljubljane analizirali mesto in razvili svoje predloge ureditev izbranih delov mesta. Razstavna gradiva so v francoskem jeziku z delnimi prevodi v slovenski in angleški jezik.

Iz razstavnega gradiva:

Slovenija, mlada država v Srednji Evropi s prestolnico Ljubljana, je v zadnjih dveh desetletjih postala prepoznavna po prostorskih ureditvah nove generacije arhitektov, urbanističnih načrtovalcev in drugih prostorskih strokovnjakov. Posebno viden je prispevek na področju stanovanj, javnih servisov in javnega mestnega prostora. V več kot stoletju modernega urbanega razvoja (od izdelave Fabianijevega mestnega načrta leta 1895), ki ga je med drugim močno zaznamoval arhitekturni stil Plečnika in njegovih učencev, je Ljubljana uspela vzpostaviti moderno urbano identiteto, ob tem pa ohraniti svoje kulturne korenine, ki se kažejo v regionalistični arhitekturi moderne. Povojna generacija arhitektov, med njimi vodilne osebnosti kot je npr. Edvard Ravnikar, je prispevala k temu, da je Slovenija hitro prešla obdobje socialističnega realizma. Te zgodovinske danosti, vključno z urbanizacijo v obdobju med letoma 1960 in 1990 in sodobnimi transformacijami ter razvojem mestnega zaledja, ki je kulturno in industrijsko bogato, delajo širšo ljubljansko regijo pravi arhitekturni in urbanistični laboratorij.

Študenti so v svojih nalogah obdelali naslednje teme:

1.  Mesto za meščane:  Kulturna in institucionalna os mesta
2.  Mostovi:  Ljubljana in njen odnos do vode
3.  Topografija:  Od gradu do mesta
4.  Povezovanje:  Urbano tkivo in ambienti

Mentorji:

Christian HORN, Dominik NEIDLINGER, Nicolas DEPOUTOT, Etienne FALK, Antonio GALLEGO, Markus HASTENTEUFEL, Fanny LOPEZ, Dominique SIGWARD

Projektni partnerji:

École Nationale Supérieure d’Architecture de Strasbourg, Strasbourg
Urbanistični inštitut Republike Slovenije, Ljubljana
Francoski inštitut v Sloveniji, Ljubljana

Ogled razstave je mogoč med delovnim časom knjižnice Urbanističnega inštituta RS do 9. januarja 2015 in je brezplačen

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.