Dogodki

Napori za Ljubljano – sodobnost Plečnikovih javnih odprtih prostorov v mestu

Razstava Vizije so 9

Galerija Kresija, Stritarjeva ulica, Ljubljana

2. december 2014, ob 18.00 uri

Vabljeni na odprtje razstave Vizije so 9, ki jo bo v torek, 2.12.2014 odpru župan MOL Zoran Janković, nato pa bo imel nagovor na otvoritvi podžupan MOL, arhitekt prof. Janez Koželj.

Društvo arhitektov Ljubljane skuša s serijo projektov/razstav z naslovom Vizije so odpreti in pokazati na nekatera prezrta poglavja problematike urejanja mesta in predlagati primerne smernice za oblikovanje posameznih urbanih ambientov. Akcija Vizije so, ki poteka že deveto leto zapored, je v strokovni in zainteresirani široki javnosti že pridobila pomembno vlogo in je zelo dobro sprejeta.

Z razstavo Vizije 9 se želi opozoriti na velik pomen pravilnega vzdrževanja mestnega zelenja. Pri Plečnikovih ureditvah je le-to enakovredno kompoziciji grajenega. Avtentična podoba z vegetacijo sooblikovanega odprtega prostora je izjemnega pomena za celovito razumevanje arhitektovih zasnov. Vegetacija je najobčutljivejši in najbolj spremenjeni del Plečnikovih krajinsko-arhitekturnih ureditev. Žal so nekateri ključni ljubljanski primeri zaradi neprimernega vzdrževanja izrazito degradirani. Zaradi kandidature za uvrstitev Plečnikovega avtentičnega opusa na seznam dediščine UNESCA je tema Vizij 9 še posebej aktualna.

S projektom se bo na podlagi predhodnih spomeniškovarstvenih analiz in raziskav na konkretnih primerih predstavilo, kakšen bi bil današnji videz nekaterih prepoznavnih mestnih ambientov, če bi jih v preteklih desetletjih primerneje vzdrževali. S tem bi ohranili izvirno podobo Plečnikove dediščine in njeno vpetost v organizem mesta, obenem pa bi nadgradili promocijo in trženje slovenske prostorske kulture.

Od 26. novembra do 2. decembra je bila razstava tradicionalno na ogled na Kongresnem trgu, da se je s problematiko lahko seznanila čim širša javnost.

Ob odprtju razstave v galeriji Kresija 2. decembra ob 18. uri bodo avtorji predstavili svoje predloge javnosti, nato pa želimo odpreti strokovno in konstruktivno debato.

DAL je v sodelovanju z ljubljansko enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije k predhodnim delavnicam in pripravi predlogov pritegnil študente in mentorje Fakultete za arhitekturo.

Razstavo so omogočili:

Mestna občina Ljubljana, Galerija Kresija, Društvo arhitektov Ljubljana, UL, Fakulteta za arhitekturo, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Ljubljana, Arcadia Lightvear, Artemide, Svetila Philips

​Vljudno vabljeni na otvoritev razstave! ​

Slikovno gradivo na novi spletni strani DAL: www.drustvo-dal.si

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.