Dogodki

Dan spomenikov in spomeniških območij

Novinarska konferenca

Kulturni center Tobačna 001, Tobačna tovarna v Ljubljani

Uredništvo

14. april ob 11.00

Ob mednarodnem dnevu spomenikov in spomeniških območij ter ob 50. obletnici delovanja organizacije ICOMOS, bo v torek, 14. aprila 2015 ob 11.00 v Kulturnem centru Tobačna 001 v Tobačni tovarni v Ljubljani novinarska konferenca. Konferenca bo predstavila podjetja, ki skrbijo za lastno industrijsko dediščino, najavila letošnji 2. Mednarodni simpozij o kulturni dediščini in pravnih izzivih: Varstvo in ponovna uporaba industrijske dediščine – dileme, problemi, primeri ter predstavila novo spletno platformo.

S svojimi projekti in pristopi varovanja industrijske dediščine se bodo predstavila naslednja podjetja: pivovarna Union s Pivovarniškim muzejem, Slovenske železnice z Železniškim muzejem, Elektro Ljubljana s projektom prenove Stare mestne elektrarne v Ljubljani, podjetje Dravske elektrarne Maribor s prenovljeno hidroelektrarno Fala in njenim muzejem, podjetji Pošta Slovenije in Telekom Slovenije z Muzejem pošte in telekomunikacij v Tehniškem muzeju Slovenije, Podzemlje Pece d.o.o. s projektom Turistični rudnik in muzej, Premogovnik Velenje s Premogovniškim muzejem Slovenije ter Rudnik živega srebra Idrija z Antonijevim rovom, ki je skupaj z ostalo dediščino živega srebra iz Idrije in Almadéna vpisan na seznam svetovne dediščine organizacije UNESCO.
Vsa podjetja, predstavljena na novinarski konferenci, bodo 18. aprila 2015, brezplačno odprla vrata obiskovalcem od 10. do 12. ure in jim ob 11. uri ponudila brezplačno vodstvo.
Na novinarski konferenci bo predstavljena tudi nova internetna platforma Slovenska industrijska dediščina, ki je zasnovana kot stičišče vseh, ki jih zanima problematika varstva industrijske dediščine v Sloveniji, ter 2. Mednarodni simpozij o kulturni dediščini in pravnih izzivih: Varstvo in ponovna uporaba industrijske dediščine – dileme, problemi, primeri, ki ga bosta med 1. in 3. oktobrom 2015 na Bledu organizirala Združenje ICOMOS/SI in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije ob podpori Sveta Evrope in ob sodelovanju Slovenske delovne skupine za varstvo industrijske dediščine, Ministrstva za kulturo, Fakultete za arhitekturo, UL in Zavoda za kulturo Bled.
Vabljeni!
Združenje

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.