Dogodki

“Arhitektura za bodočega človeka” v HAM

Razstava o arhitektu Francu Novaku se seli v Maribor

Hiša arhitekture Maribor, Slomškov trg 15, Maribor

23. april 2015, ob 18.00 uri

Vabljeni na otvoritev razstave Franc Novak  -  “Arhitektura za bodočega človeka”, ki se je iz galerije Dessa preselila v Hišo arhitekture Maribor (HAM).

Ob otvoritvi  bosta avtorja razstave, arhitekta Tomaž Ebenšpanger in Meta Kutin imela predavanje o razstavljenih Novakovih delih in njihovemu pomenu za prostorski razvoj Murske Sobote.

O razstavi

Razstava želi opozoriti na prispevek, ki ga je arhitekt, domačin, Franc Novak (1906 – 1959) dal Murski Soboti. Njegove modernistične arhitekturne stvaritve in »ciamske« urbanistične vizije so jo do danes najbolj zaznamovale. Razstava hkrati opozarja na močno spremenjeno današnjo podobo Novakovih stavb.

Novakov soboški opus danes priča o obdobju, polnem družbenih in gospodarskih pretresov, ki je s seboj prinesel drugačen odnos do arhitekture in prostora nasploh. Razcvet slovenskega meščanstva po prvi svetovni vojni, iz katerega so prihajali tudi prvi Novakovi naročniki, je tako botroval prihodu modernistične estetike razkošnih vil tudi v to periferno panonsko naselje, ki je formalnopravno postalo mesto šele leta 1952. Povojna izgradnja socializma pa je v Soboti sprožila nastanek premišljene racionalne zasnove delavskih stanovanj in specializiranih družbenih objektov, na primer prve stavbe, namenjene izključno kulturni dejavnosti v Prekmurju – Kinu Park.

Večina stavb arhitekta Franca Novaka je kljub kulturnovarstveni zaščiti danes močno spremenjena. Njegove stavbe, ki so nekoč uspešno združevale ideale stroke, želje naročnikov in možnosti kraja oziroma časa, so pri prenavljanju in vzdrževanju danes podvržene degradaciji. Z neprimernimi posegi vanje se izgublja sporočilo Novakove arhitekture in spomin na svetlo obdobje v prostorskem razvoju Murske Sobote. Vprašanje je, ali bo mesto še kdaj deležno Novakovih prvotnih zasnov, ki so ob nastanku zaradi funkcionalnih in estetskih rešitev izstopale in pripovedovale o novih, boljših časih. Oziroma, kot je zapisal Novak sam: »Velikokrat se praktičnost in lepota tudi ne podvržeta potrebi in namenu in podoba je, da se je arhitekt zmotil. V resnici pa današnji človek, stanovalec, ni tako daleč in zato resnična potreba današnjega stanovalca teh modernih zgradb ni ista kakor potreba ljudi, na katere je mislil arhitekt pri svoji zasnovi. Za bodočega človeka so mišljene zgradbe, za onega, ki ga bo dala mogoče že naslednja generacija.« (Mladi Prekmurec, marec-april, 1939, Čas in arhitektonsko oblikovanje, str. 104)

Razstava bo na ogled do 19. maja 2015.

O avtorjih razstave

Arhitektka Meta Kutin je predavateljica na Univerzi za tretje življenjsko obdobje, kjer je zasnovala program o dojemanju, refleksiji in vzpostavljanju kritičnega odnosa do grajenega prostora, namenjen vsem ljubiteljem arhitekture. Je urednica pri Trajektu, zavodu za prostorsko kulturo, in članica delovne skupine Docomomo Slovenija.

Tomaž Ebenšpanger se je po diplomi na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani podiplomsko izpopolnjeval pri prof. Glenn Murcuttu v International Architecture Master Class v Sidneyu. Je predavatelj na Oddelku za arhitekturo Fakultete za gradbeništvo Univerze v Mariboru in dobitnik več nagrad in priznanj na javnih arhitekturnih natečajih.

Pod imenom Skupaj arhitekti se ukvarjata s projektiranjem stanovanjske arhitekture, kar ju je vodilo tudi v raziskovanje del Franca Novaka. Pričujoča razstava je nadaljevanje projekta Sprehod po Novakovi soboški arhitekturi iz leta 2011.

Razstava je bila pripraviljena v okviru rednega programa galerije Dessa, Židovska steza 4, Ljubljana, sofinancirana s strani Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Ljubljana, s podporo Skupaj arhitekti in Docomomo Slovenija.

Več o razstavi in o HAM najdete tu.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.