Dogodki

Ureditev središča Matuljev in multimedijski center

Slovenski arhitekturni biroji osvajajo hrvaške natečaje

Uredništvo

29.04.2015

Odkar v Sloveniji ni več javnih natečajev se domači biroji ozirajo po tujih tleh in na njih so  nepresenetljivo izjemno uspešni. Natečaj za arhitekturno-urbanistično rešitev središča naselja Matulj z multimedijskim centrom je le eden v nizu mnogih, v zadnjem času izvedenih hrvaških natečajev, ki je nagradil slovenske arhitekturne rešitve.

Občina Matulji je arhitekte pozvala k ureditvi celotnega urejanja prostora naselja Matulji v širšem prostorskem kontekstu. Prometni tokovi naj bi bili uravnoteženi z ritmom urbanega življenja in naj bi z novo predlaganimi urbanimi scenariji ustvarjali vitalno skupnost naselja Matulji, naselja 21. stoletja.

Najuspešnejši so bili arhitekti arhitekturnega biroja Multiplan, ponudili so koncizno prostorsko  rešitev, z eno odločno potezo, umestitvijo mestne lože, so obvladali celoten prostor naselja z zaledjem. Izhajajoč iz konteksta obmorskih mest najustreznejši prostorski odgovor je žirija nagradila z obljubo izvedbe. Drugouvrščeni arhitekturni biro, arhitekturni biro Krušec je naglasil streho in jo postavil v vlogo oblikovalke urbane dinamike, pod in nad katero so umeščene vitalne funkcije naselja, ki bi generirale življenje v skupnosti; pohodna streha dviga horizontno linijo in ustvarja prostor, kjer je omogočen intimnejši stik z morjem nad prostorom urbanega. Četrtonagrajeni biro Ravnikar-Potokar pa mestni prostor ustvarja z nizanjem številnih urbanih parterjev in dodajanjem novega tržnega prostora nad multimedijsko dvorano.

Vsem nagrajenim čestitamo, podrobnejše pa lahko elaborate preučite na spletni strani DAR.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.