Dogodki

Mies van der Rohe 2015: Filharmonija Szczecin in Hiša Luz

Nagrada za sodobno arhitekturo Evropske komisije

Uredništvo

11.05.2015

8. maja so v Barceloni podelili letošnjo nagrado Mies van der Rohe – prejeli so jo arhitekti Barozzi/Veiga za projekt Filharmonije v Szczecinu na Poljskem. Nagrado za mlade obetavne arhitekte so dobili Katalonci ARQUITECTURA-G za projekt Hiša Luz v Španiji.

Za nagrado je konkuriralo 420 evropskih projektov iz 36 držav in v finalnem krogu je žirija izbirala med petimi projekti: Muzejem umetnosti v Ravensburgu (Lederer Ragnarsdóttir Oei arhitekti), Danskim pomorskim muzejem v HelsingØrju (arhitekti BIG – Bjarke Ingels Group), Vinsko kletjo Antinori v Bargino-San Casciano Val di Pesa pri Firencah (arhitekti Archea Associati), Filharmonijo v Szczecinu (arhitekti Barozzi/Veiga) in Saw Swee Hock Student Centrom, London School of Economics v Londonu (arhitekti O’Donnell + Tuomey).

Žirijo so jo sestavljali predsednik Cino Zucchi (Cino Zucchi Architetti, Milano), Margarita Jover (Alday Jover Architecture and Landscape, Charlottesville/Barcelona), Lene Tranberg (Lundgaard & Tranberg, Copenhagen), Peter L. Wilson (Bolles + Wilson, Munster), Xianging Li, (proddekan College of Architecture & Urban Planning, Tongji University, Shanghai), Tony Chapman (predsednik RIBA Awards, London) in Hanjörg Mölk (direktor MPreis, Völs, Tirolska). Pregledala je vrsto vsebinsko, dimenzijsko, kontekstualno in kulturno različnih projektov ter svoj končni zbor utemeljila s sledečimi obrazložitvami.

Filharmonija v Szczecinu je rezultat prvonagrajene rešitve na javnem mednarodnem natečaju. Nova stavba je zgrajena na lokaciji stare filharmonije, njen program pa je bolj obsežen, saj poleg velike simfonične dvorane za 1000 obiskovalcev obsega še dvorano za komorno glasbo za 200 obiskovalcev, velik foyer in večnamenske prostore. Lahek, s steklom obdan pravilni pravokotni volumen stavbe prekriva razgibana nazobčana streha – kompozicija dvokapnic, kar ustvarja zanimiv dialog z bližnjim gradom. Simfonična dvorana je v notranjosti obdana s trikotnimi akustičnimi ploščami z odtisi zlatih listov. Preddverje dvorane s kavarno in dvema velikima stopniščema je oblikovano kot pokrit javni prostor, ki privablja meščane tudi v slabem vremenu. Projekt predstavlja pozitivni arhitekturni in vsebinski doprinos k razvoju mesta Szczecin in hkrati nadgrajuje njegovo kulturno-zgodovinsko identiteto.

Hiša Luz v Cillerosu v Španiji je po mnenju žirije primer dobre rešitve konstrukcijskih in ekonomskih omejitev projekta – hiša je zasnovana kot vstavek, nova struktura med obstoječimi kamnitimi zidovi in prstenimi predelnimi stenami stare meščanske hiše. Zaradi pomanjkanja svetlobe so prostori nanizani okoli osrednjega dvorišča. Projekt je zgrajen s skrajno skromnimi sredstvi in je dokaz, da je s poceni in preprostimi materiali možno zgraditi kakovosten bivanjski prostor in dobro arhitekturo.

(Povzeto po obvestilu za medije)

Fotografije:

Filharmonija v Szczecinu (arhitekti Barozzi/Veiga)
Foto: Simon Menges
Hiša Luz (ARQUITECTURA-G)
Foto: José Hevia
Muzej umetnosti v Ravensburgu (Lederer Ragnarsdóttir Oei arhitekti)
Foto: Roland Halbe
Danski pomorski muzej v HelsingØrju (arhitekti BIG – Bjarke Ingels Group)
Foto: Rasmus Hjortshoj
Vinska klet Antinori v Bargino-San Casciano Val di Pesa pri Firencah (arhitekti Archea Associati)
Foto: Pietro Savorelli
Saw Swee Hock Student Centrom, London School of Economics v Londonu (arhitekti O’Donnell + Tuomey)
Foto: Dennis Gilbert

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.