Dogodki

Juhani Pallasmaa ponovno na Fakulteti za arhitekturo

Fakulteta za arhitekturo, Plečnikova predavalnica

Uredništvo

Torek, 19. maja ob 18h

V torek, 19. maja ob 18h bo v Plečnikovi predavalnici predaval znani finski arhitekt Juhani Pallasmaa. Predavanje za širšo javnost z naslovom “Emapthic and embodied imagination: intuiting life and experience in architecture” bo pripravil ob priložnosti gostovanja na fakulteti in dela s študenti.

Juhani Pallasmaa je finski arhitekt in teoretik, mislec / filozof arhitekture svetovnega slovesa. Ukvarja se z arhitekturno teorijo, antropologijo, kulturno filozofijo, arhitekturo živalskega sveta, umetnostno kritiko in filmsko ekspresijo. Pallasmaa je avtor ali urednik 24 knjig (morda je danes ta številka že večja), med najpomembnejšimi sta Oči kože – Arhitektura in čuti ter Misleča roka – Eksistencialna in utelešena modrost v arhitekturi, ki sta prevedeni v slovenščino, obe izšli pri založbi Studia Humanitatis, pa Arhitektura podobe: eksistencialni prostor v kinematografiji 2001 (Hitchcock, Tarkovski, Antonioni, Kubrick idr.), Encounters 1 in 2, zbornika njegovih teoretičnih tekstov 2005 in 20012 idr. Prejel je številne mednarodne nagrade za arhitekturo, arhitekturno kritiko in prispevek kulturi.

Bil je dolgoletni profesor in daljše obdobje tudi dekan Fakultete za arhitekturo v Helsinkih, direktor Finskega muzeja za arhitekturo, rektor Inštituta za industrijsko oblikovanje. Bil je tudi profesor in predavatelj na najbolj uglednih šolah za arhitekturo, kot npr. Yale, Cranbrook Academy of Art idr. Pallasmaa je danes brez dvoma eden najbolj zaželenih predavateljev v svetu. V zadnjih letih je bil večkrat tudi gost naše fakultete, kjer je poleg predavanj vodil tudi dve delavnici za naše študente arhitekture.

Vabljeni na predavanje!

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.