Dogodki

Spominska palača

predstavitev spominske tehnike

Galerija DESSA, Židovska 4, Ljubljana

27. 05. 2015

Vabljeni na predavanje Nika Škrleca, ki bo v sredo, 27.5.2015 ob 20.00 v Galeriji Dessa.

V predavanju bo predstavljeno zakaj imajo arhitekti dobra izhodišča za odličen spomin s tehniko spominske palače. Gre za enega najstarejših znanih načinov pomnjenja, ki so ga raziskovali in razvijali že Grki, potem pa je sčasoma izginil.

Tehnika palače spomina, metoda loci, je metoda, kjer uporabljamo domišljijske prostore in poti, da konkretno shranjujemo informacije v obliki zanimivih in dinamičnih podob. Razen omemb v pop kulturi in uporabe na tekmovanjih v pomnjenju je razmeroma slabo poznana. V resnici je to zelo preprosta in zabavna igra domišljije, uporaba prostorske predstave in bogatih podob.

Nik Škrlec, absolvent dramske igre na AGRFT, slovenski rekorder v recitiranju števila pi in državni prvak v pomnenju. Nastopa v predstavah: Grad (SNG Drama), Emil in detektivi (LGL), In kaj naj zdaj z vsemi temi knjigami (Gledališče Glej), 1981 (Glej, AGRFT), Časovni stroj 2 (MGL), Evropa (Cankarjev dom) in drugih, že od srednje šole pa se ukvarja z ljubiteljskim raziskovanjem spomina in je dve leti zapored zmagal na recitiranju števila pi na FMF, letos z 1694 decimalkami, marca pa je zasedel prvo mesto na Memoriadi, državnem prvenstvu v pomnenju. Je pisec bloga pipipi.si in soustanovitelj Zavoda k.g., ki se želi čim širše ukvarjati z ustvarjalnostjo. Od tod tudi deja, da bi širši javnosti predstavil tehniko palače spomina, ki ustvarjalnost uporabi za pomnenje. Podoba na naslovnici: Rhys Bevan Jones – Palas y Meddwl

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.