Dogodki

Savin Sever – zgodba neke arhitekture

Predpremiera filma in pogovor

MAO, Fužinski grad

Uredništvo

4. junij 2015 ob 19h

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje bo v četrtek, 4. junija ob 19h predpremierna predstavitev filma o Savinu Severju, ki ga je režiral Amir Muratović. Po projekciji bo okrogla miza, na kateri se bodo o pomenu Severjeve arhitekture in problemih zapostavljanja slovenske modernistične arhitekturne dediščine pogovarjali arhitekti prof. dr. Aleš Vodopivec, prof. Tina Gregorič, izr. prof. Maruša Zorec in umetnostna zgodovinarka Tatjana Adamič. Pogovor bo vodil Matevž Čelik, direktor MAO.

Portret arhitekta Savina Severja je zgodba o izjemno prodornem in inovativnem avtorju slovenske moderne in analiza njegovih konceptualnih ter tehnoloških rešitev. Odpira vprašanje ohranjanja in varovanja sodobne slovenske arhitekture ter se sprašuje o usodi stavb, ki jih je turbulentni čas naše tranzicije zaznamoval tako v arhitekturnem kot vsebinskem pogledu. Hkrati je to tudi pripoved o zanimivi osebi, kar izvemo iz spominov sestre dvojčice ter arhitektovega sina in hčerke.

Savin Sever (1927-2003) sodi med najpomembnejše slovenske arhitekte povojne generacije. Ustvarjal je v dobi, ko se je končal prvi val obnove porušene domovine in je bil čas za optimizem in razmišljanje o prihodnosti kulture bivanja.
Načrtoval je objekte za vsakdanjo in splošno rabo: številne različice izjemno domišljene garažne hiše Triplex, garažno hišo na Ambroževem trgu, dve veleblagovnici, Astra in Merkur v Ljubljani, štiri tiskarne (Učne delavnice Zavoda za gluho mladino, Tiskarna Mladinska knjiga, Tiskarna Jože Moškrič, Tiskarna Soča v Novi Gorici), Tehnični center AMZS v Ljubljani, vhodni objekt predora Karavanke in številne druge. Vsi ti objekti sodijo med vrhunce slovenske arhitekture.
Poleg vrednotenja arhitekturnega opusa in analitične predstavitve procesov dela ter avtorjevih tehnoloških in konceptualnih inovacij se film ukvarja s perečim vprašanjem varovanja in revitalizacije modernistične arhitekture. Prav Severjeve Učne delavnice so boleč primer neustrezne zaščite. Ko je bila dejavnost v njih opuščena, so stavbo – kljub prizadevanju stroke – ob koncu tedna brez dovoljenja podrli, da bi na njenem mestu postavili trgovino. O še vedno ne dovolj dobro rešenih vprašanjih valorizacije objektov sodobne slovenske moderne arhitekture v filmu spregovorijo številni na tem področju angažirani strokovnjaki.
Savin Sever je umrl kmalu po tistem, ko so podrli njegovo konstrukcijo za Gorenjski sejem v Kranju. Nekaj let zatem so podrli tudi Tiskarno Jože Moškrič. Namesto obeh izjemno fleksibilno načrtovanih in za trgovsko dejavnost zelo primernih objektov so postavili montažne uniformne trgovske centre, enake kot povsod po deželi. Slovensko arhitekturno dediščino so trgovske korporacije zravnale do tal. Podrli so tudi stavbo tehničnih pregledov AMZS, Tehnični center AMZS pa je danes do neprepoznavnosti zakrit z oglasnimi panoji. Nekoliko bolje se godi poslovno-trgovskemu kompleksu Astra, ki je bil delno obnovljen, vendar so namesto nekoč odlične veleblagovnice v njem naključni najemniki, njihova dejavnost pa je prepuščena životarjenju. Ohranjena so tudi okna obeh stolpnic z inovativnim prezračevanjem, ki jih je Savin Sever načrtoval leto dni. Vstopimo tudi v veleblagovnico Merkur v Ljubljani, ki je zaradi tajkunskih zgodb morala v prodajo, in v prostore nekdanje Tiskarne Mladinska knjiga, kjer se danes porajajo različne ideje za inovativne projekte. Ena najboljših tiskarn v tem delu Evrope, ki je tiskala knjige za prestižne založbe, je namreč propadla. Od države je pomemben delež kupil zasebnik in jo precej hitro pripeljal do stečaja. Čez noč so šla delovna mesta, izgubilo se je znanje v zelo zahtevni panogi. Ostali so prazni prostori in razsežne tovarniške hale.

S problemom zapostavljanja arhitekturne dediščine se ukvarja tudi projekt BILO : JE, ki je nastal v sodelovanju Zavoda Trajekt in VIST – Oddelka za fotografijo. V njegovem okviru smo dokumentirali nekaj Severjevih stavb: Tehnični center AMZS, tiskarno Mladinska knjiga, Učne delavnice Zavoda za gluho mladino.

Film:
Scenarist, režiser in montažer: Amir Muratović
Direktor fotografije in snemalec: Marko Kočevar, Z. F. S.
Snemalec steadycama: Jurij Nemec
Zvokovni mojster: Frane Povirk
Mojster zvokovne obdelave: Robert Sršen
Oblikovalec zvoka: Aleksander Lavrini
Redaktorica: Majda Širca
Dokumentarni program
Urednik: Peter Povh
Producent: Jaka Hemler
Odgovorni urednik Kulturnih in umetniških programov: Andraž Pöschl
Televizija Slovenija, 2014/2015
48 minut

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.