Dogodki

ABIRO Arhitektura

Nova arhitekturna monografija

MAO, Fužinski grad

Uredništvo

Torek, 9. junij ob 19h

V torek ob 19h je bila v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje predstavitev knjige ABIRO Arhitektura. Ob tej priložnosti se je z ustanoviteljema biroja Matejem Blenkušem in Milošem Florijančičem, arhitektom Jurijem Sadarjem, grafičnim oblikovalcem Boštjanom Botasom Kendo in fotografom Miranom Kambičem pogovarjal Matevž Čelik.

Knjiga, ki predstavlja delo ABIRO-ja, ene najbolj udarnih arhitekturnih pisarn zadnjih let v Sloveniji,  je izšla v založbi Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.
Med predstavljenimi deli je najbolj znan Nordijski center Planica, katerega gradnja se zaključuje letos. Med paradne projekte Abiroja v zadnjih 15 letih pa spadajo še hibridna stavba ob Šmartinski ulici v Ljubljani (2002), nova knjižnica v Grosuplju (2007), parkirna hiša Šarabon v Ljubljani (2008), stanovanjski kompleks v Kranju (2013) ter več drugih stanovanjskih in poslovnih zgradb. Med drugim je ABIRO oblikoval tudi postajališča ljubljanskega mestnega prometa (2003-2007).
Kot je nekoč zapisal arhitekturni kritik Tomaž Brate, so »arhitekture ABIRO-ja narejene, da trajajo«. Lahko pa bi celo rekli, da so arhitekture ABIRO-ja narejene tako, da bi z leti na plano prišle njihove še nepričakovane kakovosti. Postarane naj bi izgledale še boljše.

Fotografije: Miran Kambič

ABIRO Arhitektura
Ljubljana, 2014, 255 str., slo., ill.,
ISBN 978-961-6669-30-6
Uredila: Maja Vardjan
Oblikovanje: studiobotas
Avtor spremnega besedila: Matevž Čelik

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.