Dogodki

Sodelovanje arhitekta in krajinskega arhitekta

Primer britanske prakse

Fakulteta za arhitekturo, Plečnikova predavalnica

Uredništvo

Četrtek, 18. junija ob 17h

V torek, 18. junija ob 17h bo na Fakulteti za arhitekturo predavanje britanskega krajinskega arhitekta Christopherja Bradley- Hole-a in arhitekta Chrisa Bearman (Allies and Morrison). Predavanje organizira Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, matična sekcija arhitektov in matična sekcija krajinskih arhitektov.

Sekciji bosta letos organizirali več dogodkov na temo sodelovanja med arhitektom, krajinskim arhitektom in prostorskim načrtovalcem saj opažata, da je prav to sodelovanje ena izmed problematičnih točk, ki se kasneje odraža tako v odnosu med objektom in njegovo okolico kot tudi v samem urbanističnem načrtovanju. V prizadevanju za boljšo projektantsko prakso, predvsem pa za družbeni dogovor o prostorski kulturi in kulturi gradnje, bo posebna pozornost posvečena tudi povsem praktičnim vidikom sodelovanja. Predvsem pa bodo poskusili odgovoriti na vprašanje, kako lahko s tvornim sodelovanjem med vsemi deležniki v procesu načrtovanja prostora, dosežemo boljše rezultate?

Prijave: do zapolnitve mest na e-naslovu: izobrazevanje@zaps.si


Vabljeni!


Christopher Bradley Hole
je študiral arhitekturo in se šele v podiplomskem študiju posvetil krajinski arhitekturi. Je eden izmed prvih angleških minimalistov v krajinskem oblikovanju. Svoj studio Christopher Bradley-Hole Landscape je ustanovil leta 1995. Trije izmed vrtov, ki jih je zasnoval za Chelsea Flower Show, eno izmed najpomembnejših britanskih festivalov za vrtno oblikovanje, je sponzoriral Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan in vsi trije so bili nagrajeni z zlato medaljo. Zasnoval je tudi več javnih krajinskih ureditev, med njimi je najpomembnejša ureditev pred stavbo BBC v White Cityju, pa na primer vrt za nekdanje nogometno igrišče Arsenala, ki je bilo spremenjeno v stanovanjske namene. Napisal je dve knjigi s področja oblikovanja vrtov: Making the Modern Garden (Mitchell Beazley) in The Minimalist Garden (Mitchell Beazley).
Trenutno sodeluje pri več urbanističnih ureditvah z arhitekturnim birojem Allies and Morrison Architects iz Londona. Biro ima okoli 200 zaposlenih, za svoje delo pa prejeli 39 RIBA nagrad ter bili dvakrat v ožjem izboru za nagrado Sterling za projekt Royal Festival Hall leta 2008 ter za projekt New Court Rothschild Bank, v sodelovanju z OMA leta 2012. Projekt za Rambert Dance and the Boarding House at Brighton College je bil nagrajen z RIBA nagrado leta 2014. Biro so ustanovili leta 2004, od takrat pa so realizirali več objektov, interjerjev, predvsem pa urbanističnih ureditev. Projekte Allies and Morrison, predvsem te, ki so nastali v sodelovanju s krajinskim arhitektom Christopherjem Bradleyem – Hole, bo predstavil partrner biroja, arhitekt Chris Bearman.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.