Novice

Tiha nevihta na Praškem kvadrienalu 2015

Scenski projekt študentov arhitekture

Uredništvo

17.06.2015

Študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo letos sodelujejo v študentski sekciji Praškega kvadrienala scenskega oblikovanja in prostora (PQ), ki je edinstven mednarodni dogodek za področje scenografije, kostumografije in gledališke arhitekture. Kvadrienale hkrati pomeni relevantno platformo za predstavitev raznovrstnih praks scenskega oblikovanja v velikem delu svetovne gledališke produkcije. V naslavljanju umetnostnih in kuratorskih praks preči meje med arhitekturo, uprizoritvenimi in vizualnimi umetnostmi.
Trinajsti PQ bo potekal med 18. in 28. junijem 2015, umetniški koncept dogodka sledi tokrat tematskim krogom Skupni prostor: Glasba – Vreme – Politika (SharedSpace: Music – Weather – Politics), in letos še posebej izpostavlja mnogoterost prizorišč, v katerih stopajo v ospredje vizualne postavitve in instalacije.

Šesta udeležba Slovenije na Praškem kvadrienalu, ki jo organizira Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v sodelovanju s SNG Dramo Ljubljana, SNG Opero in baletom Ljubljana, Slovenskim stalnim gledališčem iz Trsta, Fakulteto za arhitekturo in z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, ter zavodom Muzeum Ljubljana, predstavlja velik potencial za promocijo vrhunskih avtorjev, ki delujejo v slovenskem prostoru. Na pobudo SLOGI bo Slovenija tokrat prvič sodelovala tudi v Študentski sekciji kvadrienala. Projekt z naslovom Tiha nevihta (Silent storm) je nastal v sodelovanju med študenti arhitekture Ano Lokas, Nejcem Luznarjem, Danijelom Tejićem, Rokom Willenpartom in Marušo Žemlja pod mentorstvom prof. Maruše Zorec in asist. Uroša Rustje iz Fakultete za arhitekturo v Ljubljani.  Dramaturško je projekt podprla študentka dramaturgije Anja Rošker pod mentorstvom prof. mag. Žanine Mirčevske z Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Projekt študentske sekcije bo razstavljen v samem središču Prage v Lapidariju Betlehemske kapele – (Betlémské náměstí 4, Stare mesto, Praga).

Prostorsko instalacijo z naslovom Tiha nevihta (Silent storm) predstavlja kompozicija mirujočih kovinskih plošč, visečih znotraj introvertiranega kubusa dimenzij 3,5 x 3,5 m, ki jih obiskovalci poganjajo v gibanje in s tem proizvajajo nize nekontroliranih premikov, katerih akcije in reakcije se izgubljajo v zvočno vizualnem kaosu ter ustvarjajo vzdušje nevihte, v kateri se sile naravnega stapljajo s političnim. Kaotična veriga reakcij predstavlja prispodobo sodobne razpršenosti moči, ki jo poganja neprestana cirkulacija kapitala, nad katero posameznik nima kontrole, čeprav je sam izvor njegovega neprestanega toka. Instalacija obiskovalca spodbuja k aktivnosti – s tem, da ga skuša pripeljati do zavedanja in iskanja načina, s katerim bo možno uslišati intimno nevihto znotraj posameznika, ki bo nekoč preglasila družbeno.

Prostorska instalacija je rezultat študentske delavnice, ki je potekala na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani v oktobru 2014. Sodelovalo je 33 študentov v 12 skupinah in predstavilo 12 različnih predlogov, ki so obravnavali njihovo dojemanje iluzije, napetosti, pričakovanja, intimnosti, voajerstva, spremenljivosti,… torej pojmov, ki jih odpira tema letošnjega kvadrienala Skupni prostor: Glasba – Vreme – Politika. Gostujoči kritiki študentske delavnice so bili priznani slovenski gledališki umetniki in pedagogi: prof. Meta Hočevar, Barbara Novakovič Kolenc, doc. mag. Žanina Mirčevska in doc. mag. Jasna Vastl.

Nacionalna instalacija, s katero se predstavlja Slovenija, z naslovom Razširjen prostor vs. stisnjen prostor (Extended Space vs. Compressed Space) bo postavljena v Kafkovi hiši, v središču Prage (Kafkova dům, nám. Franze Kafky 3, Praga), kjer bo tudi osrednji otvoritveni dogodek slovenske predstavitve na Praškem kvadrienalu 2015, v četrtek, 18. junija 2015, ob 11. uri.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.