Dogodki

Predstavitev poletne šole AA

KSEVT, Vitanje

Uredništvo

17. julij 2015

AA Visiting School Slovenia (AAVSS) vabi na zaključno predstavitev rezultatov poletne šole, ki bo v petek, 17. julija v KSEVT-u v Vitanjih. Poletna šola znane mednarodne arhitekturne šole Architectural Association iz Londona letos že drugič poteka tudi v Sloveniji in sicer v sklopu programa Visiting School.

Osrednja tema raziskovanja in delovanja AA Visiting School Slovenia je “nanoturizem”. Nanoturizem je termin, s katerim organizatorji poimenujejo kreativno kritiko obstoječe, trajnostno neobstojne in hitro rastoče panoge turizma. Izziv nanoturizma je najti alternativo obstoječemu modelu turizma z lokalno orientiranim in trajnostnim modelom turizma. Ambicija in potencial nanoturizma presega golo področje turizma ter želi iskati možnosti za nove oblike lokalih mikroekonomij.

AAVSS 2015 se odvija v stavbi KSEVT, Kulturnega Centra Evropskih Vesoljskih Tehnologij v Vitanjih, ki je od svoje uradne otvoritve leta 2012 v kraj privabilo več kot 30.000 obiskovalcev letno. KSEVT ima za Vitanje in širšo regijo velik javni vpliv in se iz leta v leto proslavlja kot edinstvena institucija v svetu, ki se ukvarja z kulturalizacijo bivanja v vesolju. Različna predavanja, delavnice ter drugi dogodki prav zaradi svoje posebnosti privabljajo vedno več ljudi in prav s tem se povečuje interesna sfera po turističnih kapacitetah v okolici. Prav to pa odpira priložnost za razmislek o novih potencialih odnosa med institucijo KSEVT, njenih obiskovalcih in prebivalcih Vitanja.

Lanskoletna delavnica AAVSS 2014, ki je potekala na isti lokaciji, je tako že v veliki meri analizirala dani kontekst Vitanja in s tem ponudila vrsto uspešnih predlogov nanoturističnih strategij. Več o delavnici in lanskoletnih projektih najdete na spodnji povezavi:

http://slovenia.aaschool.ac.uk/

Program v petek 17.7.2015:

14:00 : vodeni ogled KSEVT-a
15:00 : medijski termin z organizatorji delavnice ter študenti delavnice
16:00 : zaključne predstavitve skupin AA Visiting School Slovenia 2015 z mednarodno strokovno žirijo:

Elke Krasny – http://www.elkekrasny.at
Sven Jonke – http://www.numen.eu/home/news/
Dragan Živadinov – http://www.postgravityart.org
Tina Gregorič – http://dekleva-gregoric.com
Michael Obrist – http://www.feld72.at
Aljoša Dekleva – http://dekleva-gregoric.com

Mentorja:
Aljoša Dekleva, Michael Obrist
So-mentorja:  Jakob Travnik, Blaž Šef

V sklopu zaključnega dogodka bo zadnji dan našega POP-UP BOOKSHOP-a z izbranimi publikacijami revije Boundaries, Praznine ter AA Publications Londonske arhitekturne šole AA Architectural Association School of Architecture.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.