Dogodki

arhitektura ≠ umetnost

Predavanji Josefa Daberniga in Sonje Leboš

Kino Šiška, Ljubljana

6. oktober 2015, ob 18.00 uri

Začenja se nov niz predavanj o razmerju med arhitekturo in umetnostjo. Bolj kot vprašanje o pojmovanju arhitekture kot umetnost oziroma neumetnost se bo spraševalo na kakšen način sodobna arhitektura vstopa v polje vizualne umetnosti, in obratno, kaj se pri tem prevajanju izgublja in kaj pridobiva; kateri so tisti atributi arhitekture, s katerimi umetniki širijo pojmovanje umetnostnih medijev (filma, kiparstva, slikarstva idr.) in kaj v umetnosti navdihuje arhitekte – kako torej srečevanje umetnosti in arhitekture vpliva na samo pojmovanje in redefiniranje umetniške in arhitekturne prakse.

V torek, 6. oktobra 2015, vabljeni na Dvojni program s priznanim avstrijskim umetnikom in filmskim ustvarjalcem Josefom Dabernigom. V Ljubljani bo predstavil svoje najnovejše kratke filme ter v tandemu s teoretičarko Sonjo Leboš predaval v sklopu programa arhitektura ≠ umetnost.

Začetek ob  18.00 uri v Kinu Šiška (Trg Prekomorskih brigad 3, Ljubljana) s predavanjema (v angleščini) Josefa Daberniga in Sonje Leboš.

Ob 20.00 sledi otvoritev razstave Josefa Daberniga Nema družba; vabi in organizira Center in Galerija P74.

PREDAVANJI:

Josef Dabernig: (Arhitekturna) mreža kot konstitutivni element filmske naracije
V Dabernigovih filmih arhitektura in pokrajina uokvirjata večinoma enostavna dejanja, ki jih izvaja skupina prijateljev in sorodnikov. Ob zbirki teh prizorišč se postavlja vprašanje, ali gre pri konstrukciji podobe, povezani z njimi, za okvir zgodbe ali za material, ki je konstitutiven za naracijo samo. Pred predavanjem bo prikazan Dabernigov najnovejši film Zlaté Piesky Rocket Launch.
Josef Dabernig (Dunaj) je vizualni umetnik in filmar. Diplomiral je iz kiparstva na Akademiji likovnih umetnosti na Dunaju (1981), a je kasneje svojo umetniško prakso razširil na druge medije: film, fotografijo, tekst in vprašanja arhitekturnega prikaza.

Sonja Leboš: Trdna nematerialnost se ne stopi
Prek vrste primerov (iz filma, arhitekture in umetnosti v javnem prostoru) bo predavanje pokazalo, kako umetnost in arhitektura organizirata naš (ne)materialni svet oziroma svetove.
Sonja Leboš (Zagreb) je kulturna antropologinja, kuratorka in piska. Leta 2002 je ustanovila Zvezo za interdisciplinarne in medkulturne raziskave (ZIMR). Od takrat ustvarja kompleksne platforme za umetniško in znanstveno raziskovanje ter prakso, ki med drugim vključuje tudi področja filma, urbanologije in urbanizma ter urbane in vizualne antropologije.

Organizacija: Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo; Kino šiška – Cener urbane kulture; Center in Galerija P74.
Dogodek podpirata ERSTE sklad in Avstrijski kulturni forum.

Kontakt: Urška Jurman, info@igorzabel.org, 040 873 360
Več o dogodku najdete tu.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.