Dogodki

Urbana žetev

08.10.2015

Društvo Re-generacija in Muzej za arhitekturo in oblikovanje ta petek, 9. oktobra 2015 od 11.00 – 15.00, organizirata delavnico nabiranja japonskega dresnika v okviru delavnice o možnostih in priložnostih, ki jih ponuja ta invazivna tujerodna rastlina.

O DELAVNICI

Močni koreninski prepleti in bujno zelenje japonskega dresnika predstavljajo veliko nadlogo marsikateremu vrtičkarju, gradbeniku in lastniku zemljišča, saj povzročajo škodo na infrastrukturnih objektih, izrivajo avtohtono rastje ter znižujejo biodiverziteto. Zaradi izjemno hitrega širjenja bo ta “zeleni kozmopolit”, ki ga na Japonskem vidijo predvsem kot užitno in zdravilno rastlino, kmalu postal pomemben del sodobnih krajin pri nas in po svetu. Ob izkopavanju, sekanju in čiščenju tega — v naših očeh nezaželenega — “pridelka”, bomo prisluhnili prezrti naravi v mestnem okolju. Spregovorili bomo o kompleksnih dinamikah, ki se odvijajo na območjih divjih rastišč ter se naučili prepoznavati možnosti sinergij, ki bi jih rodilo vključevanje te tujerodne invazivne rastline v lokalne ekosisteme. Pokazali vam bomo, kako japonski dresnik naberemo tako, da ne povzročimo dodatne škode v okolju in vam predstavili možnosti njegove uporabe. Z urbano žetvijo želimo vzpostaviti nove skupnostne prakse in ekonomije, povezane z nabiranjem te invazivne rastline. Izdelki iz surovine, ki jo bomo nabrali v okviru te delavnice, bodo ob zaključku projekta predstavljeni na razstavi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO).

Projekt PRIJAZNI SOVRAŽNIK — JAPONSKI DRESNIK IN NJEGOVA UPORABA V PAPIRNIŠTVU poteka v okviru projekta SKRITI POTENCIALI TRADICIONALNIH GOSPODARSKIH PANOG, ki ga podpira Ministrstvo za kulturo RS.

Udeležba na delavnici je brezplačna. S seboj prinesite pripomočke za obrezovanje in izkopavanje rastlin (vrtne škarje, nožek, motiko, lopato, rokavice) ter udobna obuvala, mi pa bomo poskrbeli za toplo malico!

Prijave in informacije: infobio@mao.si, + 386 (0)1 548 42 74

Zbirališče: za poslopjem nekdanje Cukrarne na Poljanskem nasipu

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.