Dogodki

ITHUBA – priložnost

Mednarodna razstava o gradnji v Afriki

Fakulteta za arhitekturo in galerija Dessa

2. november - 4.december 2015

Otvoritev razstave bo na Fakulteti za arhitekturo v ponedeljek 2. novembra 2015, ob 18.00 uri.

Spremljevalni program predstavitev projektov avstrijskih skupin v Afriki

2. november 2015 ob 18. uri, Fakulteta za arhitekturo, Plečnikova predavalnica

O projektu

Ithuba je zulujska beseda za priložnost in ime šol, ki so jih v revnih predelih Južnoafriške republike zgradile skupine avstrijskih, nemških, slovenskih in švicarskih študentov in mentorjev v sodelovanju z lokalnimi prebivalci: ‘Ithuba Community College’ je bila zgrajena med leti 2007-13 v enem od barakarskih predmestij Johannesburga, od leta 2010 pa se gradi njena podružnica na Wild Coast-u ob Indijskem oceanu. Obe šoli sta namenjeni otrokom, ki odraščajo v revščini in pomanjkanju barakarskih naselij, z omejenimi možnostmi za dostojno življenje in poklic v prihodnosti.

Ithuba je hkrati smoter vseh socialnih projektov – gradnje šol in ostalih družbenih stavb ter infrastrukturnih objektov –, ki jih v Afriki izvajajo fundacija of S2ARCH, evropske arhitekturne šole in kolektiv buildCollective. Ti projekti so, globalno gledano, majhen doprinos k uresničevanju ciljev Milenijske deklaracije Organizacije združenih narodov, a velikega pomena za prihodnost nekaj sto afriških otrok in drugih prebivalcev.

Razstava ITHUBA [priložnst], ki je nastala v sodelovanju FH Kärnten in buildCollective iz Avstrije ter Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani podrobno predstavlja načrtovanje in izgradnjo šolskih stavb koroških in ljubljanskih študentov arhitekture v kompleksih Ithube v Johannesburgu in na Wild Coast-u, postavitev mostu preko reke Mzamba ter socialne projekte avstrijskega arhitekturnega kolektiva buildCollective v Južnoafriški republiki in Tanzaniji.

Razstava bo na ogled na dveh lokacijah: v galeriji Dessa in avli Fakultete za arhitekturo. Obsegala bo prikaz razvoja projektov, postavitev šolskega ambienta v merilu 1:1 s tipičnimi konstrukcijami in materiali ter video.

Organizatorji razstave

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo, Fachochschule Kärnten, Spittal, buildCollective, Galerija Dessa

Več o dogodku najdetena pletni strani FB ali na strani bC.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.